Bitki w sosie grzybowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    ok. 40 dkg
  • sól do smaku

  • pieprz do smaku

  • olej do smażenia

  • cebula

    1 sztuka
  • kurki

    ok. 15 dkg
  • pieczarki

    4 duże sztuki
  • śmietana kremówka

    1/2 szklanki
  • mąka pszenna

    1 czubata łyżka
  • masło

    1 czubata łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bitki w sosie grzybowym foto
Schab pokroić w cienkie plastry, rozbić je lekko tłuczkiem. Kłaść je na rozgrzany na patelni olej, oprószyć solą i pieprzem, zrumienić z obu stron.
Krok 2 - Bitki w sosie grzybowym foto
Cebulę pokroić w kostkę. Mięso przesunąć na bok patelni, na puste miejsce wrzucić cebulę, zeszklić ją.
Krok 3 - Bitki w sosie grzybowym foto
Kurki oczyścić, umyć, drobno pokroić. Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Grzyby dodać do cebuli razem z masłem, usmażyć je.
Krok 4 - Bitki w sosie grzybowym foto
Jak prawie cały płyn z grzybów odparuje, wlać do nich szklankę wody, wymieszać z mięsem i zagotować. Dusić na średnim ogniu pod przykryciem ok. 10 minut.
Krok 5 - Bitki w sosie grzybowym foto
Śmietanę wymieszać z mąką i szklanką zimnej wody, zagęścić nią sos, ponownie doprowadzić do wrzenia.
Krok 6 - Bitki w sosie grzybowym foto
Gdyby sos wyszedł zbyt gęsty, dodać więcej wody. Doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli i pieprzu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Sroczka 03.12.2013 23:48
Ależ ta potrawa musiała być pyszna.
Mysiunia 24.10.2013 09:18
Przepyszne danie :)
Łucja 16.10.2013 22:04
uwielbiam takie sosy grzybowe :)
gosia56 16.10.2013 10:40
napewno pyszne danie
Wacław 13.10.2013 10:30
pyszny obiadek :-)
ONY_za_kare 10.10.2013 10:22
pyszne danie!
sara1 09.10.2013 09:22
smaczne danie
Alex_M 09.10.2013 08:56
pysznie grzybowo u Ciebie :)
aginaa 09.10.2013 08:20
musza byc pyszne
fotoviderek 09.10.2013 07:37
Pyszności na talerzu :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat