Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bitki drobiowe w sosie śmietanowo-paprykowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filety z kurczaka 1/2 kg
śmietanka 250 g
mąka pszenna
papryka czerwona 1 duża
papryka mielona 1 łyżka
olej 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Bitki drobiowe w sosie śmietanowo-paprykowym

Paprykę pokroić w podłużne ćwiartki usuwając przy okazji gniazdo nasienne.
Opłukać, osączyć, wlożyć do malego garnka, zalać gorącą wodą i gotować na małym ogniu do czasu, aż skórka zacznie dobrze odchodzić, a miąższ zmięknie.
Paprykę odcedzić, pozostawić do przestygnięcia, obrać ze skórki i drobniutko posiekać lub rozgnieść widelcem.
Filety z kurczaka rozbić niezbyt cienko i pokroić w mniejsze kawałki - oprószyć solą, opanierować w mące.
Na patelni rozgrzać nieco oleju i obsmażyć mięso bez rumienienia.
Przełożyć bitki do garnka, doprawić solą i papryką mieloną - dodać rozdrobnioną paprykę, zalać śmietanką i odrobinką wody.
Dusić do miekkości.
Podawać z ryżem lub kaszą jęczmienną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak