Biszkoptowy jabłecznik

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • jajka

    5 sztuk
  • cukier

    1/2 szklanki
  • mąka tortowa

    3/4 szklanki
  • kisiel cytrynowy

    1 sztuka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • olej

    5 łyżek

Dodatkowo

  • jabłka

    70 dag
  • cukier

    3 łyżki
  • skórka pomarańczowa kandyzowana

    2 łyżki
  • biała czekolada

    10 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Biszkoptowy jabłecznik foto
Jabłka obrać i pokroić w większą kostkę, następnie wymieszać je ze skórką cytrynową i 3 łyżkami cukru i niewielką ilością cynamonu.
Krok 2 - Biszkoptowy jabłecznik foto
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli do ubitych białek dosypywać cukier i cały czas ubijać do momentu uzyskania szklistej bezy. Ubite białka delikatnie wymieszać z żółtkami, mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i sypkim kisielem, następnie delikatnie wmieszać ją w masę jajeczną na końcu dodać olej.
Krok 3 - Biszkoptowy jabłecznik foto
Dno tortownicy ( 20 cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim przygotowane jabłka na jabłka wylać ciasto cytrynowe i wyrównać.
Krok 4 - Biszkoptowy jabłecznik foto
Piekarnik nagrzać do 180st i piec ciasto około 35 minut do suchego patyczka po upieczeniu wystudzić.
Upieczone ciasto delikatnie przełożyć na talerz odwracając tak, aby jabłka były na górze po wierzchu polać rozpuszczoną biała czekolada i zostawić do całkowitego zastygnięcia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
irenka 30.09.2015 20:44
fajne ciasto ,zabieram przepis ,wygląda pysznie
Małgorzata Pin 30.09.2015 19:44
Ciekawy przepis.
Justi2401 30.09.2015 17:13
Pięknie wygląda!
Wacław 30.09.2015 12:43
wspaniałe ciasto :-)
Mniam 30.09.2015 11:52
Wyciągam ręce po kawałek tego ciasta :)
Benita 30.09.2015 11:27
Pomysłowy przepis
mysza75 30.09.2015 09:42
jakie fajne ciacho nic tylko zajadać
Saga123 30.09.2015 09:34
musi być pyszny :)
Maridka19 30.09.2015 09:10
Pyszniutki :)
olkaaa 30.09.2015 07:30
ładnie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat