Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt ze śmietaną i galaretkami
Białka z jajek ubić na sztywno, następnie dodać cukier i chwilę ubijać. Kolejno dodawać po 1 żółtku. Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, uprzednio przesianą przez sito i powoli na najniższych obrotach wymieszać .
Ciasto piec w tem. 180 stopni przez około 25 minut
Masa:
Najpierw ugotować truskawkową i agrestową galaretką i pozostawić do całkowitego stężenia. Galaretkę cytrynową ugotować i schłodzić, gdy zacznie tężeć można zacząć ubijać kremówkę.
Śmietanę kremówkę ubić i dodać lekko stężoną galaretkę cytrynową. Odlać z tego 3/4 szklanki do posmarowania po górze ciasta.
Pokrojoną w kostki galaretkę truskawkową i agrestową dodać do kremówki i wymieszać.
Ciasto biszkoptowe przekroić na pół i przełożyć masą. Górę posmarować pozostawioną kremówką. Można posypać górę orzechami, kokosem lub inną posypką.