Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z wiśniami i kremem z manny
Ubić białka z cukrem na sztywną pianę.
Dodawać żółtka na przemian z mąką, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na średnich obrotach miksera.
Wyłożyć formę o wym, 32 x 32 cm, papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni, około 20 minut.
Wiśnie posypać cukrem, odstawić do rozmrożenia. Przemieszać co jakiś czas, odlać powstały sok, wiśnie odcedzić na sicie.
Do zimnego mleka wsypać kaszkę, wstawić na palnik, mieszając zagotować.
Gotować na małym płomieniu około 20 minut. Przykryć garnek, odstawić do wystudzenia.
Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę. Dodając po łyżce kaszki, cały czas ucierając na średnich obrotach.
Dodać 5 kropli aromatu, jeszcze raz wymieszać.
Sok z wiśni przelać do garnka, dolać odpowiednio wody żeby było 500 mililitrów.
Zagotować i rozpuścić galaretkę. Odstawić żeby przestygła.
Na biszkopcie rozsmarować krem, ułożyć wiśnie, wstawić do lodówki na godzinę.
Zalać tężejącą galaretką, odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Udekorować bitą śmietaną wg. uznania .
SMACZNEGO!!!!