Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z owocami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 6 szt
mąka pszenna 1 szklanka
cukier 1 szklanka niepełna
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Śmietana

śmietana 30% 330 ml
galaretka cytrynowa 2 szt

Dodatkowo

brzoskwinie 3-4 szt
jagody 250 g
wiśnie bez pestek 250 g
galaretka cytrynowa 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z owocami

Białka oddzielamy od żółtek .Białka ubijamy na sztywno następnie dodajemy stopniowo cukier i żółtka , na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia .Mieszamy łyżką do połączenia się składników .
Gotowe ciasto przelewamy do kwadratowej blaszki i pieczemy w 180C przez ok 30 min. Upieczone ciasto studzimy.
Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody , studzimy i odstawiamy do stężenia.
Śmietanę ubijamy na sztywno , do ubitej śmietany dodajemy tęzejącą galaretkę i mieszamy.
Na upieczony i wystudzony biszkopt układamy pokrojone brzoskwinie w plasterki , rozkładamy wiśnie i jagody. Owoce zalewamy śmietaną i wstawiamy do lodówki .Gdy śmietana zastygnie układamy na niej resztę owoców ( brzoskwiń, jagód i wiśni). Na wierzch wylewamy galaretkę cytrynową rozpuszczoną w 1,5 szklanki gorącej wody.Odstawiamy by galaretka zastygła.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 27.05.2017 15:02
znakomite proste ciasto
Margo1 09.08.2015 11:11
Moje ulubione ciasteczko
paulina2157 07.08.2015 23:48
najprostsze ciasta często są najlepsze
Mama niejadka 07.08.2015 20:57
Pyszny biszkopt
Anna169Hosz 07.08.2015 20:42
Na pewno pyszne ciacho.
iziona 07.08.2015 20:10
Takie klasyki zawsze są najlepsze
Grazyna0211 07.08.2015 19:45
pyszny deser
halina17 07.08.2015 18:38
Dobre ciasto.
Helena63 07.08.2015 17:56
wygląda smakowicie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak