Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Biszkopt z octem

5.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko
7 nieduże
mąka pszenna
1/2 szklanka
mąka ziemniaczana
1 szklanka
cukier
3/4 szklanka
proszek do pieczenia
1 czubata łyżeczka
ocet winny
2 łyżki
sól
1 szczypta
Sklep Prymat
masło do formy
1 łyżka
mąka krupczatka
2 łyżka do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z octem

Kroki postępowania

1
Dno tortownicy smarujemy masłem i obsypujemy mąką krupczatką. Biała oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli oraz cukrem.
Krok 1 - Biszkopt z octem foto
2
Do żółtek dodajemy ocet oraz proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy
Krok 2 - Biszkopt z octem foto
3
i powstałą masę wlewamy do ubitych białek. Chwilę razem ubijamy.
Krok 3 - Biszkopt z octem foto
4
Wsypujemy przesianą mąkę pszenną zmieszaną z mąką ziemniaczaną i delikatnie ale dokładnie mieszamy (tylko w jedną stronę). Ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy 24-26 cm
Krok 4 - Biszkopt z octem foto
5
i pieczemy w temperaturze 160 stopni około 50 minut.
Krok 5 - Biszkopt z octem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak