Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z masą orzechową
Żółtka ucieramy dokładnie z cukrem. Następnie powoli dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia wciąż ucierając. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z naszą masą.
Tortownicę dokładnie nacieramy masłem, a na spód wycinamy krążek z papieru do pieczenia. Przelewamy ciasto do tortownicy i pieczemy w 180 stopniach około 30-40 minut (do suchego patyczka). Wyjmujemy i studzimy.
Krem orzechowy:
Orzechy miksujemy blenderem. Śmietankę zagotowujemy z laską wanilii. Orzechy ucieramy z cukrem pudrem i powoli dolewamy śmietanki (już bez wanilii). Ucieramy cały czas, aż do wystudzenia.
Biszkopt przecinamy w połowie i smarujemy masą orzechową. Nie całą, trochę się nam przyda na wierzch.
Krem śmietanowy:
Śmietanę ubijamy na sztywno i mieszamy z kremem orzechowym. Smarujemy wierzch i boki ciasta. Od góry możemy przyozdobić połówkami orzechów.