Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Biszkopt
-
jajko
5 sztuk -
mąka pszenna
1 szklanka -
cukier
3/4 szklanki -
woda
2 łyżki -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
cukier waniliowy
2 łyżeczki
Masa
-
śmietana 30%
500 ml -
cukier puder
3 łyżki -
żelatyna deserowa
1 łyżka
Dodatkowo
-
masa krówkowa
1 puszka -
orzechy włoskie
100 gram
Przepis i sposób przygotowania Biszkopt z masą i orzechami
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier. Następnie dodawać po kolei żółtka i wszystko powoli wymieszać mikserem. Wsypać przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i wlać 2 łyżki wody. Wszystko wymieszać mikserem na wolnych obrotach, krótką chwilę. Ciasto wylać na blachę i piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 35 minut.
Biszkopt całkowicie wystudzić.Podzielić na 2 części.
Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodać rozpuszczoną żelatynę.
Na biszkopt wyłożyć masę i przykryć 2 warstwą biszkopta. Posmarować go masą krówkową. Na gorę wysypać posiekane orzechy.
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się