Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z masą i orzechami
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier. Następnie dodawać po kolei żółtka i wszystko powoli wymieszać mikserem. Wsypać przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i wlać 2 łyżki wody. Wszystko wymieszać mikserem na wolnych obrotach, krótką chwilę. Ciasto wylać na blachę i piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 35 minut.
Biszkopt całkowicie wystudzić.Podzielić na 2 części.
Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodać rozpuszczoną żelatynę.
Na biszkopt wyłożyć masę i przykryć 2 warstwą biszkopta. Posmarować go masą krówkową. Na gorę wysypać posiekane orzechy.