Biszkopt z masą i orzechami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajka

    5 sztuk
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • cukier

    3/4 szklanki
  • woda

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczki

Masa

  • śmietana 30%

    500 ml
  • cukier puder

    3 łyżki
  • żelatyna deserowa

    1 łyżka

Dodatkowo

  • masa krówkowa

    1 puszka
  • orzechy włoskie

    100 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotować biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier. Następnie dodawać po kolei żółtka i wszystko powoli wymieszać mikserem. Wsypać przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i wlać 2 łyżki wody. Wszystko wymieszać mikserem na wolnych obrotach, krótką chwilę. Ciasto wylać na blachę i piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 35 minut.
Biszkopt całkowicie wystudzić.Podzielić na 2 części.
Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodać rozpuszczoną żelatynę.
Na biszkopt wyłożyć masę i przykryć 2 warstwą biszkopta. Posmarować go masą krówkową. Na gorę wysypać posiekane orzechy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
w mojej kuchni 22.06.2017 10:41
smaczne ciasto
Ewa Wojtaszko 22.06.2017 09:01
jakie dobre ciacho

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat