Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z kaszki manny z owocami leśnymi
250 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
10dag owoców leśnych
0,5 pozostałej galaretki
Przygotowujemy biszkopt: Ucieramy żółtka z cukrem na pulchną masę, białka ubijamy na sztywną pianę zmniejszamy obroty, dodajemy utatre żółtka, roztopioną margarynę oraz kaszę mannę.
Dużą formę smarujemy margaryną, posypujemy grysikiem, nakładamy ciasto, pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 160 stopni 30 minut.
Gotowe, polewamy mlekiem, wkładamy ponownie do piekarnika na ok 5 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
Przygotowujemy masę: galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Połowę odleamy na płaski talerz odstawiamy do stężenia (będzie do dekoracji), pozostałą studzimy.
Miksujemy jogurt z owocami leśnymi i cukrem pudrem, dodajemy wystudzoną galaretkę, odstawiamy do lodówki. Jak masa zacznie tężeć wylewamy ją na biszkopt.
Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Na ciasto wykładamy bitą śmietanę, kosteczki galaretki i owoce. Wkładamy do lodówki na 1h.