Biszkopt z grusszkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    8 sztuk
  • cukier

    8 łyżka
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
  • mąka

    8 łyżka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczka
  • gruszki

    3 sztuki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    do wysmarowania formy
  • masło

    do wysmarowania formy
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotuj formę do pieczenia ciasta. Spód wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Gruszki umyj, wyjmij nasiona. Owoce pokrój w cienkie plasterki-półksiężyce.

Oddziel białka od żółtek. Białka ubijaj mikserem na sztywną pianę. Dodawaj po łyżce cukru, cały czas ubijając masę mikserem. Dodaj cukier waniliowy. Następnie wrzucaj do piany kolejno żółtka jajek, jednocześnie miksując całość. Mąkę i proszek do pieczenia (przesiane przez sito) wymieszaj dokładnie i wsyp delikatnie do ubitej masy. Mieszaj ręką, aż konsystencja będzie jednolita, bez grudek.

Masę przelej do formy do pieczenia. Układaj owoce, wtykając je w ciasto cienką krawędzią. Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni C przez 30 min. Po ostygnięciu ciasto posyp cukrem pudrem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kate131 05.03.2012 08:44
bardzo apetyczny
pigila 04.01.2012 23:32
SUPER
kochanyptysiu 20.10.2011 10:57
super
kochanyptysiu 20.10.2011 10:57
super
kochanyptysiu 20.10.2011 10:57
super
kochanyptysiu 20.10.2011 10:57
super
kochanyptysiu 20.10.2011 10:57
super
pigila 22.08.2011 21:43
super
jolaxa 26.06.2011 14:39
pycha
monika154 13.06.2011 09:10
smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat