Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z brzoskwiniami i galaretką.
Biszkopt z galaretką to jedno z długo wyczekiwanych latem ciast. Mimo, że można przygotować je niemal o każdej porze roku, to już sama myśl o nim przywołuje ciepłe, letnie popołudnia i sezonowe owoce, które najlepiej smakują zatopione w galaretce. W tym przepisie wykorzystane zostały brzoskwinie z puszki, dlatego jeśli w zimie najdzie Was ochota na letnie smaki - przygotujcie biszkopt z galaretką. W lecie korzystajcie z owoców, które możecie znaleźć na krzaczkach: truskawki (wtedy dodajcie galaretkę truskawkową), maliny, poziomki, borówki i inne ulubione owoce. Pamiętajcie jednak, że deser ten świetne smakuje w lecie, ale konieczne jest przechowywanie go w lodówce. W innym przypadku cała jego zawartość może się rozpuścić.
Kroki postępowania
Żółtka oddziel od białek. Do żółtek dodaj proszek do pieczenia i ocet.
Białka ubij na sztywno. Następnie dodaj żółtka i ubij, potem dodawaj cukier i mąkę.
Ciasto wylej na blachę (ja przelałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia). Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 30 minut.
Śmietanę ubij, dodaj cukier puder i posmaruj nią biszkopt.
Brzoskwinie ułóż na ubitej śmietanie.
Zalej tężejącą galaretką. Włóż do lodówki.