Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z bezą
Mąkę przesiewamy przez sito z proszkiem do pieczenia.
Dwa całe jajka i 4 żółtka ubijamy dokładnie robotem. Ciągle miksując, dodajemy porcjami 7 dag zwykłego cukru, a następnie- gdy masa będzie puszysta- po łyżce mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia.
Przygotowujemy bezę:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Ciągle miksując, wsypujemy po łyżce pozostałego zwykłego cukru.
Dna 3 ortownic o średnicy 16 wykładamy papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy ciasto biszkoptowe, a na nim bezę.
Pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Pozostawiamy do ostudzenia.
Przybranie:
Truskawki dokładnie płuczemy, odsączamy na sicie, usuwamy szypułki.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier puder.
Biszkopty z bezą smarujemy bitą smietaną. Przybieramy pokrojonymi na niezbyt cienkie plasterki truskawkami.
Pozdajemy od razu po przygotowaniu.