Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt mojej mamusi

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajek 6 szt.
mąki tortowej 1 1/2 szklanki
cukru 1 1/2 szklanki
soli szczypta
zapach cytrynowy
cukru waniliowego 2-4 łyżeczki
otartej skórki z cytryny
woda zimna 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt mojej mamusi

Ten biszkopt zawsze się udaje. Robię go od lat i nigdy mnie nie zawiódł. Jest prosty, bo robiony robotem, szybko, bez wysiłku, zdrowy, bo bez chemicznych spulchniaczy, więc małe dzieci mogą go jeść spokojnie, no i jest bardzo smaczny. Może też być bazą do innych ciast, nie tylko tortów: babki cytrynowej, marmurkowej, …mazurka-wyjdą nam 2 wtedy. Można też dosypać 1 szkl. maku bez mielenia, wtedy wyjdzie biszkopt piegowaty :)

PRZYGOTOWANIE: Białka, wodę, sól ubić robotem na sztywną pianę, utrwalić 2 łykami cukru. Wszystkie żółtka utrzeć robotem z cukrem na gładką masę, aż cukier się rozpuści. Dodać pozostałe składniki partiami cały czas ucierając. Dołożyć pianę i delikatni połączyć składniki. Piec w nagrzanym piekarniku 150-160C przez 45 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wiola333 04.05.2013 10:24
bardzo smaczny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak