Przepis i sposób przygotowania na: Mini szarlotki
Mąkę wymieszać z solą i cukrem, dodać masło i zagnieść ciasto. Na koniec dodać zimną wodę i jeszcze przez krótką chwilę wyrabiać ciasto. Ciasto na 30 minut schować do lodówki.
Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni.
Przygotowanie nadzienia:
Jabłka umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić na małe kawałeczki, dodać płatki migdałowe, cukier i cukier wanilinowy, przyprawy, kaszkę manna i miód. Wymieszać.
Ciasto wyjąć z lodówki. 1/3 ciasta odłożyć. Resztę rozwałkować i np. za pomocą małej miseczki wycinać koła (średnica musi być większa niż formy, której użyjemy). Ciastem wyłożyć foremki do tartaletek lub formę do pieczenia muffinek. Widelcem zrobić kilka otworów w cieście i nałożyć nadzienie.
Pozostałe ciasto rozwałkować na prostokąt. Następnie wyciąć cienkie paseczki i ułożyć na nadzieniu tak, aby tworzyły kratkę.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 35-40 minut.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.