Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki na ciasto
-
mąka tortowa
140 g -
orzechy włoskie
50-70 g -
masło
100 g -
cukier puder
50 g -
woda zimna
1-2 łyżki -
żółtko jajek
1 szt -
sól
1 szczypta
Składniki na krem
-
serek mascarpone
250 g -
śmietanka 36%
150 ml -
cukier puder
2 łyżki -
truskawki świeże
300 g
Składniki na sos
-
cukierki krówki
300 g -
masło
1 łyżka -
mleko
40 ml
Dodatkowo
-
płatki migdałowe
50 g -
tłuszcz do formy
Przepis i sposób przygotowania Maślana tarta orzechowo truskawkowa
Kroki postępowania

Orzechy włoskie mielimy np. w młynku do kawy i mieszamy z mąką. Dodajemy posiekane masło i całość wkładamy na 10 minut do zamrażalki. Schłodzone składniki zaczynamy wyrabiać, na początku będzie to dość trudne. Następnie dodajemy żółtko, cukier puder, odrobinę soli i 1-2 łyżki bardzo zimnej wody i zagniatamy. Jeśli ciasto będzie już elastyczne możemy przestać dodawać wodę. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i zagniatamy przez kilka minut, a następnie rozwałkowujemy i przekładamy do nasmarowanej tłuszczem formy do tarty o średnicy 20-24 cm (można też formę wykleić ciastem). Nadmiar ciasta odcinamy, a formę wkładamy na 15 minut do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy groch lub orzechy. Podpiekamy przez 15-20 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier i pieczemy jeszcze ok. 10-15 minut aż ciasto będzie złote. Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Cukierki krówki kruszymy i przekładamy do rondelka z grubym dnem. Dodajemy masło i mleko i rozpuszczamy na małym ogniu. Zagotowujmy i zdejmujemy z palnika i studzimy

Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier pudem. Bitą śmietanę dodajemy do serka i delikatnie mieszamy. Truskawki myjemy i troimy w ćwiartki, ostrożnie dodajemy do masy z bitą śmietaną i mieszamy.
Płatki migdałowe prażymy.
Na wystudzony spód tarty wykładamy ¾ zimnego sosu, który posypujemy ok. połową uprażonych migdałów. Następnie nakładamy krem. Całość polewamy pozostałym sosem, możemy dodatkowo udekorować truskawkami i posypujemy migdałami.
Komentarze (32)
Załaduj więcej komentarzy (22)