Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Maślana tarta orzechowo truskawkowa

5.0
(31)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na ciasto

mąka tortowa 140 g
orzechy włoskie 50-70 g
masło 100 g
cukier puder 50 g
woda zimna 1-2 łyżki
żółtko jajek 1 szt
sól 1 szczypta

Składniki na krem

serek mascarpone 250 g
śmietanka 36% 150 ml
cukier puder 2 łyżki
truskawki świeże 300 g

Składniki na sos

cukierki krówki 300 g
masło 1 łyżka
mleko 40 ml

Dodatkowo

płatki migdałowe 50 g
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Maślana tarta orzechowo truskawkowa

Kroki postępowania

1
Przygotowanie ciasta:
Orzechy włoskie mielimy np. w młynku do kawy i mieszamy z mąką. Dodajemy posiekane masło i całość wkładamy na 10 minut do zamrażalki. Schłodzone składniki zaczynamy wyrabiać, na początku będzie to dość trudne. Następnie dodajemy żółtko, cukier puder, odrobinę soli i 1-2 łyżki bardzo zimnej wody i zagniatamy. Jeśli ciasto będzie już elastyczne możemy przestać dodawać wodę. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i zagniatamy przez kilka minut, a następnie rozwałkowujemy i przekładamy do nasmarowanej tłuszczem formy do tarty o średnicy 20-24 cm (można też formę wykleić ciastem). Nadmiar ciasta odcinamy, a formę wkładamy na 15 minut do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy groch lub orzechy. Podpiekamy przez 15-20 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier i pieczemy jeszcze ok. 10-15 minut aż ciasto będzie złote. Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Krok 1 - Maślana tarta orzechowo truskawkowa foto
2
Przygotowanie sosu:
Cukierki krówki kruszymy i przekładamy do rondelka z grubym dnem. Dodajemy masło i mleko i rozpuszczamy na małym ogniu. Zagotowujmy i zdejmujemy z palnika i studzimy
Krok 2 - Maślana tarta orzechowo truskawkowa foto
3
Przygotowanie kremu:
Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier pudem. Bitą śmietanę dodajemy do serka i delikatnie mieszamy. Truskawki myjemy i troimy w ćwiartki, ostrożnie dodajemy do masy z bitą śmietaną i mieszamy.
Płatki migdałowe prażymy.

Na wystudzony spód tarty wykładamy ¾ zimnego sosu, który posypujemy ok. połową uprażonych migdałów. Następnie nakładamy krem. Całość polewamy pozostałym sosem, możemy dodatkowo udekorować truskawkami i posypujemy migdałami.

Krok 3 - Maślana tarta orzechowo truskawkowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dollce 06.06.2015 10:06
cudowna, aż ślinka leci
Wiesława1 05.06.2015 08:02
pyszności !!
dagita 01.06.2015 14:11
Bardzo apetycznie wygląda :)
Czarnula666 31.05.2015 21:22
Wygląda pysznie! :)
olkaaa 31.05.2015 14:41
wygląda rewelacyjnie
tytka 31.05.2015 14:38
pięknie wygląda!!
mirosława4 31.05.2015 14:35
zjadłabym kawałek :)
marcia7 31.05.2015 14:05
bajeczne słodkości
Ola1young 31.05.2015 14:04
bardzo apetyczna tarta
misia53 31.05.2015 13:51
świetnie wygląda z pewnościa smaczna
inka2012 31.05.2015 13:44
wygląda rewelacyjnie :)
adelajda 31.05.2015 13:33
rewelacja :))))
mikrusiak 31.05.2015 12:48
piękne... aż żal jeść...;D
Krystyna32 31.05.2015 11:56
bardzo apetyczna tarta
Janina 31.05.2015 11:29
Pyszności;)
W poszukiwaniu inspiracji 31.05.2015 10:39
Dostanę kawałek? Wygląda obłędnie...
VioletoweKucharzenie 31.05.2015 10:24
Chyba mamy te same smaki i pomysły:-) u mnie dziś bardzo podobna tarta:-)
idealme 31.05.2015 10:22
pychota mniam!
marenka 31.05.2015 10:10
Super wygląda...
Alex_M 31.05.2015 09:21
ładnie wygląda
Ifa 31.05.2015 08:05
Pięknie wygląda :-)
dom-agi 31.05.2015 06:56
Wygląda pysznie!
Róża1 31.05.2015 00:28
jest super !!!!!!!!!!!!
RenataZ-et 30.05.2015 23:52
wygląda genialnie :)
Renata9 30.05.2015 21:57
Bardzo smaczna tarta :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak