Maślana tarta orzechowo truskawkowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto

  • mąka tortowa

    140 g
  • orzechy włoskie

    50-70 g
  • masło

    100 g
  • cukier puder

    50 g
  • woda zimna

    1-2 łyżki
  • żółtko jajek

    1 szt
  • sól

    1 szczypta

Składniki na krem

  • serek mascarpone

    250 g
  • śmietanka 36%

    150 ml
  • cukier puder

    2 łyżki
  • truskawki świeże

    300 g

Składniki na sos

  • cukierki krówki

    300 g
  • masło

    1 łyżka
  • mleko

    40 ml

Dodatkowo

  • płatki migdałowe

    50 g
  • tłuszcz do formy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Maślana tarta orzechowo truskawkowa foto
Przygotowanie ciasta:
Orzechy włoskie mielimy np. w młynku do kawy i mieszamy z mąką. Dodajemy posiekane masło i całość wkładamy na 10 minut do zamrażalki. Schłodzone składniki zaczynamy wyrabiać, na początku będzie to dość trudne. Następnie dodajemy żółtko, cukier puder, odrobinę soli i 1-2 łyżki bardzo zimnej wody i zagniatamy. Jeśli ciasto będzie już elastyczne możemy przestać dodawać wodę. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i zagniatamy przez kilka minut, a następnie rozwałkowujemy i przekładamy do nasmarowanej tłuszczem formy do tarty o średnicy 20-24 cm (można też formę wykleić ciastem). Nadmiar ciasta odcinamy, a formę wkładamy na 15 minut do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy groch lub orzechy. Podpiekamy przez 15-20 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier i pieczemy jeszcze ok. 10-15 minut aż ciasto będzie złote. Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Krok 2 - Maślana tarta orzechowo truskawkowa foto
Przygotowanie sosu:
Cukierki krówki kruszymy i przekładamy do rondelka z grubym dnem. Dodajemy masło i mleko i rozpuszczamy na małym ogniu. Zagotowujmy i zdejmujemy z palnika i studzimy
Krok 3 - Maślana tarta orzechowo truskawkowa foto
Przygotowanie kremu:
Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier pudem. Bitą śmietanę dodajemy do serka i delikatnie mieszamy. Truskawki myjemy i troimy w ćwiartki, ostrożnie dodajemy do masy z bitą śmietaną i mieszamy.
Płatki migdałowe prażymy.

Na wystudzony spód tarty wykładamy ¾ zimnego sosu, który posypujemy ok. połową uprażonych migdałów. Następnie nakładamy krem. Całość polewamy pozostałym sosem, możemy dodatkowo udekorować truskawkami i posypujemy migdałami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (32)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dollce 06.06.2015 10:06
cudowna, aż ślinka leci
Wiesława1 05.06.2015 08:02
pyszności !!
dagita 01.06.2015 14:11
Bardzo apetycznie wygląda :)
Czarnula666 31.05.2015 21:22
Wygląda pysznie! :)
olkaaa 31.05.2015 14:41
wygląda rewelacyjnie
tytka 31.05.2015 14:38
pięknie wygląda!!
mirosława4 31.05.2015 14:35
zjadłabym kawałek :)
marcia7 31.05.2015 14:05
bajeczne słodkości
Ola1young 31.05.2015 14:04
bardzo apetyczna tarta
misia53 31.05.2015 13:51
świetnie wygląda z pewnościa smaczna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat