Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt kukurydziany z jagodami i galaretką
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Dodajemy stopniowo cukier i ubijamy.
Do ubitej na sztywno piany dodajemy po żółtku i ubijamy na wolnych obrotach, aby piana nie opadła.
Obie mąki przesiewamy do piany i delikatnie przy pomocy drewnianej łyżki lub szpatułki mieszamy.
Dno tortownicy (Ø 24 cm) lub specjalną formę do biszkoptu wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto, powierzchnię wyrównujemy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez około 30-40 minut w temperaturze 180°C.
Biszkopt studzimy, a następnie ściągamy papier do pieczenia.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, wg opisu na opakowaniu, używając mniejszej ilości wody - ok. 700-750 ml, studzimy.
Na biszkopt wykładamy jagody i zalewamy tężejącą galaretką.
Przenosimy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
Smacznego!