BISZKOPT KRÓLOWEJ WIKTORII

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    200 g
  • miękkie masło

    200 g
  • jajko

    4 sztuki
  • mąka

    200 g
  • proszek do pieczenia

    2,5 łyżeczki
  • sól

    1 szczypta
  • mleko

    2 łyżki
  • śmietana kremowa 30% lub 36%

    250 ml
  • serek mascarpone

    250 g
  • truskawki świeże

    300 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - BISZKOPT KRÓLOWEJ WIKTORII foto
PIECZEMY BISZKOPT
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
Połącz masło z cukrem ,aż do uzyskania puszystej masy. Dodajemy po jednym jajku. Mąkę i proszek razem połączyć i dodać do masy. Piec około 30 minut. Po wystygnięciu przedzielić na pół

UWAGA-wszystkie składniki muszą mieć temp.pokojową bo jak będą zbyt zimne to mogą się ściąć
Krok 2 - BISZKOPT KRÓLOWEJ WIKTORII foto
Śmietanę ubijamy i dodajemy serek mascarpone. Można dodać trochę cukru pudru do smaku.
Wykładamy 2/3 kremu na biszkopt a na nim układamy połówki truskawek. Na to kładziemy drugi biszkopt i resztę kremu
Krok 3 - BISZKOPT KRÓLOWEJ WIKTORII foto
Również układamy połówki truskawek i posypujemy cukrem pudrem

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
artur7 14.02.2014 15:47
smaczne ciasto
mirosława4 16.09.2013 21:01
niebo w gębie :)
Renata22 06.09.2013 21:57
Ślicznie wygląda! ;)
Dorian 31.08.2013 19:02
piekne ciacho
Kuchareczka2 28.08.2013 17:18
przepyszne ciasto
Janina 30.06.2013 19:06
Wspaniały widok i smak ;)
Malinka 30.06.2013 12:02
Królową nie jestem, ale takie ciacho to zjadłabym bardzo chętnie:)
Marta11 30.06.2013 10:27
wyglada rewelacyjnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat