Biszkopt jasny jako baza do ciast

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    3 sztuki
  • cukier

    0,5 szklanki
  • mąka pszenna

    0,5 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyzki
  • proszek do pieczenia

    1 płaska łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Biszkopt jasny jako baza do ciast foto
Białka oddzielić od żółtek, miksować na najwyższych obrotach do momentu otrzymania dość sztywnej piany.
Krok 2 - Biszkopt jasny jako baza do ciast foto
Dalej miksując wsypać powoli cukier, piana musi być sztywna i lśniąca a cukier rozpuszczony.
Krok 3 - Biszkopt jasny jako baza do ciast foto
Następnie należy dodać żółtka, jedno po drugim, dokładnie miksując po każdym.
Krok 4 - Biszkopt jasny jako baza do ciast foto
Na koniec wsypać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i wymieszać drewnianą łyżką.
Krok 5 - Biszkopt jasny jako baza do ciast foto
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec ok. 25 minut w 160st.
Krok 6 - Biszkopt jasny jako baza do ciast foto
Ostudzić, wyłożyć na blat, zdjąć papier do pieczenia, ułożyć w formie. W tym momencie można nakładać dowolny krem i wykończyć ciasto.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 08.03.2014 12:21
takie przepis zawsze się komuś przydają :)
RenataZ-et 06.11.2013 22:00
przydatny przepis
Wafelek2601 26.09.2013 11:42
Pyszny biszkopcik
Katarzyna59 28.08.2013 08:24
przydatny przepis
Alex_M 17.03.2013 10:57
blaszka ma wymiary 21x25 mierząc dno
Henryka2 16.03.2013 18:40
Na jakiej wielkości blachę są te proporcje?
SmacznaPyza 15.03.2013 18:13
proszek do pieczenia nie jest konieczny jeśli dobrze ubije się jajka
Konczi 13.03.2013 15:18
biszkopt który zawsze wyjdzie ;D
mysza75 13.03.2013 12:18
Nie ma to jak swój biszkopcik :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat