Biszkopt jasny do tortów

Biszkopt jasny do tortów

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    5 szt
  • mąka pszenna

    75 gram
  • mąka ziemniaczana

    75 gram
  • cukier

    100 gram
  • cukier waniliowy

    1 łyzeczka
  • sok z cytryny

    2 łyzki
  • sól

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

-Żółtka oddzielić od białek, zalać sokiem z cytryny, dodać szczyptę soli i wymieszać.
-Białka ubić na sztywno/ przy pomocy miksera/. Pod koniec dodawać po łyżce cukru i cukier waniliowy.
-Zmniejszyć obroty do minimum i wciąż ubijając dodawać powoli wymieszane żółtka.
-Do ubitej masy jajecznej dodać zmieszane ze sobą mąki i delikatnie wymieszać /tutaj używam drewnianej łyżki/ .
-Masę przelać do tortownicy/śr.22cm/ wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok.35-40 min. w temp. ok.170 st. C.
-Upieczony biszkopt przestudzić , wyjąć z foremki i przekroić w poziomie na dwie części.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat