Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Biszkopt jasny do tortów

5.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko
5 szt
mąka pszenna
75 gram
mąka ziemniaczana
75 gram
cukier
100 gram
cukier waniliowy
1 łyzeczka
Sklep Prymat
sok z cytryny
2 łyzki
sól
szczypta
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt jasny do tortów

-Żółtka oddzielić od białek, zalać sokiem z cytryny, dodać szczyptę soli i wymieszać.
-Białka ubić na sztywno/ przy pomocy miksera/. Pod koniec dodawać po łyżce cukru i cukier waniliowy.
-Zmniejszyć obroty do minimum i wciąż ubijając dodawać powoli wymieszane żółtka.
-Do ubitej masy jajecznej dodać zmieszane ze sobą mąki i delikatnie wymieszać /tutaj używam drewnianej łyżki/ .
-Masę przelać do tortownicy/śr.22cm/ wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok.35-40 min. w temp. ok.170 st. C.
-Upieczony biszkopt przestudzić , wyjąć z foremki i przekroić w poziomie na dwie części.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak