Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
jajko
5 szt -
mąka pszenna
75 gram -
mąka ziemniaczana
75 gram -
cukier
100 gram -
cukier waniliowy
1 łyzeczka -
sok z cytryny
2 łyzki -
sól
szczypta
Przepis i sposób przygotowania Biszkopt jasny do tortów
-Białka ubić na sztywno/ przy pomocy miksera/. Pod koniec dodawać po łyżce cukru i cukier waniliowy.
-Zmniejszyć obroty do minimum i wciąż ubijając dodawać powoli wymieszane żółtka.
-Do ubitej masy jajecznej dodać zmieszane ze sobą mąki i delikatnie wymieszać /tutaj używam drewnianej łyżki/ .
-Masę przelać do tortownicy/śr.22cm/ wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok.35-40 min. w temp. ok.170 st. C.
-Upieczony biszkopt przestudzić , wyjąć z foremki i przekroić w poziomie na dwie części.
Komentarze (0)