Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt ekspresowy z owocami
Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy cukier i lekko rozbijamy. Dodajemy stopniowo żółtka wymieszane z łyżeczką octu, dokładnie łączymy składniki, a na koniec wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Biszkopt umieszczamy w okrągłej blaszcze (ja mam taką o specjalnym kształcie do tego typu wypieków), wcześniej wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
Wstawiamy blaszkę na środkowy poziom piekarnika i zwiększamy temperaturę do 170 stopni.
Biszkopt piecze się około 20 minut, ale jego przydatność należy sprawdzić patyczkiem.
Śmietankę podbijamy i wsypujemy do niej śmietan-fix razem z cukrem pudrem. Ubijamy do uzyskania sztywnej piany, jednocześnie uważając, żeby nie „przebić” śmietany, ponieważ zrobi nam się masło (złe doświadczenia z początków moich przygód w kuchni).
Ostudzony biszkopt kładziemy na paterze lub talerzu. Nakładamy na niego bitą śmietanę, a na śmietanę owoce. Śmietanę można również ubić bez cukru, ale wtedy dobrze jest np. posypać już całość cukrem pudrem, żeby smak nie był mdły od śmietany.