Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 szt.
mąka pszenna 4 czubate łyżki
mąka ziemniaczana 3 czubate łyżki
cukier 1/2 szkl.
cukier waniliowy 1 szt.
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
ocet 10 % 1 łyżeczka
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt

Kroki postępowania

1
Obie mąki wymieszać i przesiać do osobnej miski. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając partiami cukier (nie wszystko na raz, tylko na 3-4 razy).
Krok 1 - Biszkopt foto
2
Żółtka lekko wymieszać widelcem, dodać proszek do pieczenia i ocet, szybko wymieszać (masa spieni się, zjaśnieje, lekko zgęstnieje i powiększy swoją objętość) i dodać do białek. Ubić razem - ok. 1-2 min.
Krok 2 - Biszkopt foto
3
Na końcu dodać obie mąki i delikatnie wymieszać łopatką (ja delikatnie zmiksowałam).
Krok 3 - Biszkopt foto
4
Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia - tylko dno. Piec około 30-35 minut w 180 stopniach, do tzw. suchego patyczka.
Krok 4 - Biszkopt foto
5
Biszkopt najlepiej zostawić do wystygnięcia na całą noc nie wyjmując z obręczy, wtedy łatwo go pokroić i nie kruszy się. Jak przestygnie to lepiej przykryć go ściereczką, żeby za bardzo się nie zsechł. Można go przekroić na 2 albo 3 krążki (zależy od tego jaki wysoki jest biszkopt). Aby biszkopt równo przekroić można skorzystać z metody nitkowej: ciasto delikatnie naciąć nożem dookoła na 1/3 i 2/3 wysokości. Długą, mocną nitkę umieścić w nacięciu, skrzyżować i powoli ciągnąć za oba końce przecinając biszkopt na równe krążki. Lub długiem, ostrym nożem.
Krok 5 - Biszkopt foto
6
Smacznego!
Krok 6 - Biszkopt foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak