Biszkopt

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    4 szt.
  • mąka pszenna

    4 czubate łyżki
  • mąka ziemniaczana

    3 czubate łyżki
  • cukier

    1/2 szkl.
  • cukier waniliowy

    1 szt.
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • ocet 10 %

    1 łyżeczka
  • sól

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Biszkopt foto
Obie mąki wymieszać i przesiać do osobnej miski. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając partiami cukier (nie wszystko na raz, tylko na 3-4 razy).
Krok 2 - Biszkopt foto
Żółtka lekko wymieszać widelcem, dodać proszek do pieczenia i ocet, szybko wymieszać (masa spieni się, zjaśnieje, lekko zgęstnieje i powiększy swoją objętość) i dodać do białek. Ubić razem - ok. 1-2 min.
Krok 3 - Biszkopt foto
Na końcu dodać obie mąki i delikatnie wymieszać łopatką (ja delikatnie zmiksowałam).
Krok 4 - Biszkopt foto
Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia - tylko dno. Piec około 30-35 minut w 180 stopniach, do tzw. suchego patyczka.
Krok 5 - Biszkopt foto
Biszkopt najlepiej zostawić do wystygnięcia na całą noc nie wyjmując z obręczy, wtedy łatwo go pokroić i nie kruszy się. Jak przestygnie to lepiej przykryć go ściereczką, żeby za bardzo się nie zsechł. Można go przekroić na 2 albo 3 krążki (zależy od tego jaki wysoki jest biszkopt). Aby biszkopt równo przekroić można skorzystać z metody nitkowej: ciasto delikatnie naciąć nożem dookoła na 1/3 i 2/3 wysokości. Długą, mocną nitkę umieścić w nacięciu, skrzyżować i powoli ciągnąć za oba końce przecinając biszkopt na równe krążki. Lub długiem, ostrym nożem.
Krok 6 - Biszkopt foto
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat