Biodrówka na pomidorowo

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • biodrówka

    80 dkg
  • czosnek

    4 ząbki
  • przyprawy

    2 łyżki
  • zioła prowansalskie

    1 łyżka
  • papryka słodka mielona

    1/2 łyżki
  • sól ziołowa

    2/3 łyżeczki
  • koncentrat pomidorowy

    4 łyżeczki
  • olej

    3 łyżki
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Biodrówka na pomidorowo foto
* Użyłam 2 łyżki przyprawy do mięs (wpisałam w składnikach przyprawy, bo tylko tak było na liście).
Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do niego przyprawę do mięs, zioła, mieloną paprykę, sól, koncentrat pomidorowy i 3 łyżki oleju.
Krok 2 - Biodrówka na pomidorowo foto
Wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Biodrówka na pomidorowo foto
Przygotowaną marynatą dokładnie natrzeć mięso i odłożyć do lodówki na kilka godzin (u mnie były to 3 godziny).
Krok 4 - Biodrówka na pomidorowo foto
Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty i zrumienić z obu stron na rozgrzanym w brytfannie oleju.
Krok 5 - Biodrówka na pomidorowo foto
Do marynaty wlać 3 szklanki wody, dokładnie wymieszać.
Krok 6 - Biodrówka na pomidorowo foto
Wodę z marynatą wlać do mięsa. Dusić na średnim ogniu pod przykryciem ok. 1 godzinę i 15 minut.
Krok 7 - Biodrówka na pomidorowo foto
Sos zagęścić pszenną mąką rozmieszaną w zimnej wodzie.
Krok 8 - Biodrówka na pomidorowo foto
Doprawić do smaku odrobiną soli lub przyprawy uniwersalnej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Milka100 11.04.2014 14:36
smaczne mięsko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat