Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biodrówka na pomidorowo

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

biodrówka 80 dkg
czosnek 4 ząbki
przyprawy 2 łyżki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżki
Sól ziołowa jodowana Prymat 2/3 łyżeczki
koncentrat pomidorowy 4 łyżeczki
olej 3 łyżki
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Biodrówka na pomidorowo

Kroki postępowania

1
* Użyłam 2 łyżki przyprawy do mięs (wpisałam w składnikach przyprawy, bo tylko tak było na liście).
Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do niego przyprawę do mięs, zioła, mieloną paprykę, sól, koncentrat pomidorowy i 3 łyżki oleju.
Krok 1 - Biodrówka na pomidorowo foto
2
Wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Biodrówka na pomidorowo foto
3
Przygotowaną marynatą dokładnie natrzeć mięso i odłożyć do lodówki na kilka godzin (u mnie były to 3 godziny).
Krok 3 - Biodrówka na pomidorowo foto
4
Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty i zrumienić z obu stron na rozgrzanym w brytfannie oleju.
Krok 4 - Biodrówka na pomidorowo foto
5
Do marynaty wlać 3 szklanki wody, dokładnie wymieszać.
Krok 5 - Biodrówka na pomidorowo foto
6
Wodę z marynatą wlać do mięsa. Dusić na średnim ogniu pod przykryciem ok. 1 godzinę i 15 minut.
Krok 6 - Biodrówka na pomidorowo foto
7
Sos zagęścić pszenną mąką rozmieszaną w zimnej wodzie.
Krok 7 - Biodrówka na pomidorowo foto
8
Doprawić do smaku odrobiną soli lub przyprawy uniwersalnej.
Krok 8 - Biodrówka na pomidorowo foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Milka100 11.04.2014 14:36
smaczne mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak