Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

bigos ze świeżej kapusty z boczkiem i kiełbasą

5.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kiełbasa
1 kg
papryka czerwona
1
marchewka
4
koncentrat pomidorowy
200 gram
Liść laurowy suszony Prymat
4
Sklep Prymat
ziele angielskie
3
Sklep Prymat
kostka rosołowa
1
pieprz
do smaku
Sklep Prymat
sól
do smaku
Sklep Prymat
boczek
0,5 surowy bez kości
kapusta
1 średnia

Przepis i sposób przygotowania na: bigos ze świeżej kapusty z boczkiem i kiełbasą

Marchewki trzemy na tarce o dużych oczkach,wrzucamy na dno dużego garnka. Następnie paprykę kroimy w większą kosteczkę i układamy na marchewce. Kolejnym krokiem jest poszatkowanie kapusty(ja kroję w kosteczkę). Wsypujemy kapustę do garnka. Boczek gotujemy w wodzie (ok.1,5 l) z dodatkiem kostki rosołowej, 4-5 liśćmi laurowymi, 3-4 kuleczki ziela angielskiego. Kiełbasę kroimy, jak kto lubi, w kostkę, w talarki, półksiężyce. ostygnięty boczek kroimy w kostkę i łącznie z pokrojoną kiełbasą smażymy na patelni(bez dodatku tłuszczu). Po usmażeniu wrzucamy skwarki na wcześniej przygotowaną kapustę-NIE ZLEWAMY TŁUSZCZU Z PATELNI DO GARNKA. Następnie zalewamy wodą, która została nam z gotowania boczku. Przykrywamy pokrywą i wstawiamy na ogień. Po upływie ok. 25 minut mieszamy i ewentualnie dolewamy wodę. Mieszamy i gotujemy dalej. Po kolejnych 20 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy. Ja daję słoiczek 200gramowy, więcej nie,bo bigos jest wtedy za słodki. Mieszamy i gotujemy do momentu, aż kapusta będzie miękka. Możemy doprawić do smaku chili, majerankiem, jak kto lubi. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 10.10.2012 13:31
dobra taka kapusta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak