Marchewki trzemy na tarce o dużych oczkach,wrzucamy na dno dużego garnka. Następnie paprykę kroimy w większą kosteczkę i układamy na marchewce. Kolejnym krokiem jest poszatkowanie kapusty(ja kroję w kosteczkę). Wsypujemy kapustę do garnka. Boczek gotujemy w wodzie (ok.1,5 l) z dodatkiem kostki rosołowej, 4-5 liśćmi laurowymi, 3-4 kuleczki ziela angielskiego. Kiełbasę kroimy, jak kto lubi, w kostkę, w talarki, półksiężyce. ostygnięty boczek kroimy w kostkę i łącznie z pokrojoną kiełbasą smażymy na patelni(bez dodatku tłuszczu). Po usmażeniu wrzucamy skwarki na wcześniej przygotowaną kapustę-NIE ZLEWAMY TŁUSZCZU Z PATELNI DO GARNKA. Następnie zalewamy wodą, która została nam z gotowania boczku. Przykrywamy pokrywą i wstawiamy na ogień. Po upływie ok. 25 minut mieszamy i ewentualnie dolewamy wodę. Mieszamy i gotujemy dalej. Po kolejnych 20 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy. Ja daję słoiczek 200gramowy, więcej nie,bo bigos jest wtedy za słodki. Mieszamy i gotujemy do momentu, aż kapusta będzie miękka. Możemy doprawić do smaku chili, majerankiem, jak kto lubi. Smacznego!