Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos z pomarańczą

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

boczek wędzony 0,3 kg
pomarańcze 3 szt
marchewka 3 szt
pietruszka 1 szt
seler 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
koncentrat pomidorowy 200 ml
miód lipowy 2 łyżeczki
kminek Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku
Ziele angielskie całe Prymat 6 szt
kapusta biała 1 kg
kapusta biała 1 kg
karkówka 0,5 bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos z pomarańczą

Wieprzowinę kroimy w kostkę o średnicy ok. 1,5cm x 1,5cm i podsmażamy w dużym garnku z nieprzywierającą powłoką. Po ok. 15 minutach do wieprzowiny dorzucamy pokrojony w grubą kostkę boczek wędzony i smażymy aż się zarumieni. Do garnka wrzucamy pokrojoną świeżą kapust, kapustę kiszoną, liście laurowe, ziele angielskie i obraną pokrojoną dowolnie włoszczyznę (3 marchewki, 1 pietruszkę, 1 mały seler). Gotujemy na wolnym ogniu, aż wszystkie warzywa zmiękną. Do bigosu dodajemy obrane rozdrobnione pomarańcze, kminek, miód i koncentrat pomidorowy, doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Bigos ponownie gotujemy na małym ogniu, aż pomarańcze zupełnie się rozpadną. Gorący bigos odstawiamy w zimne miejsce. Następnego dnia znowu bigos podgrzewamy i gotujemy ok. 15 minut, po czym odstawiamy w zimne miejsce. Czynność tą wykonujemy co najmniej 3 razy (3 dni gotowania). W przypadku gdy bigos zacznie się przypalać należy zdjąć garnek z ognia, przełożyć bigos w inny garnek (lub z powrotem w ten, który umyliśmy po przypaleniu) i kontynuować gotowanie. SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 26.04.2013 08:16
z pomarańczą nie próbowałam
reniatka 24.04.2013 11:24
jeszcze takiego nie jadłam
Olga_SK 24.04.2013 10:10
ciekawe połączenie
IwonaDD 24.04.2013 09:20
brzmi i wygląda przepysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak