Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos z młodej kapusty z ziemniakami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta 1 średniej wielkości główka
marchewka 2 sztuki
ziemniaki 4-5 sztuk
kiełbasa zwyczajna 50 dag
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
sól do smaku
pieprz
smalec
szczypiorek
mąka pszenna 2 łyżki
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos z młodej kapusty z ziemniakami

Kapustę oczyszczamy, myjemy i szatkujemy niezbyt drobno ewentualnie kroimy nozem. Lekko solimy. Kapustę zalewamy w garnku niewielką ilością wody, marchew ścieramy na tarce o grubych otworach i dodajemy do kapusty.Dodajemy tez oczyszczone , obrane i pokrojone w kostke ziemniaki. Wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy i wszystko gotujemy bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu. Kiełbase kroimy w kostkę. Pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy na patelni do zeszklenia. Dodajemy do niej kiełbasę i stale mieszając smażymy na wolnym ogniu.Zawartość patelni przekładamy do garnka, zostawiając trochę do wykonania zasmażki. Do pozostałej kiełbasy dodajemy mąkę i i stale mieszając podsmażamy, wylewamy do gotującego się ( juz miękkiego) bigosu, Chwile jeszcze całosc gotujemy, na koniec dodajemy posiekany szczypiorek,doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 14.11.2015 22:07
moje smaki
Ela15 14.11.2015 11:46
z ziemniakami jeszcze nie jadłam
Krystyna32 14.11.2015 08:03
bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak