Bigos z młodej kapusty

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • kapusta biała

    1 szt.młoda
  • koperek

    1/2 pęczka,
  • cebula

    1 szt,
  • kiełbasa

    700 g,
  • kminek

    1/2 łyżeczki,
  • sól do smaku

  • czarny pieprz mielony Prymat

    do smaku,
  • liście laurowe Prymat

    2 szt,
  • oliwa

    3 -4 łyżki,

dodatkowo;

  • pieczarki

    150 g,
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Młodą kapustę oczyścić z brzydkich liści, umyć i poszatkować.
Włoży do garnka,zaląc do połowy wodą i gotować około 15 minut.
Dodać liście laurowe.
Po ugotowaniu kapusty odlać większą część wody.
Na patelnie wlać oliwę dodać obraną, posiekaną w kosteczkę cebulę,podsmażając do zeszklenia.
Do zeszklonej cebuli dodać obrane pokrojone pieczarki,podsmażać mieszając, pod koniec dodać pokrojoną w grubszą kostkę kiełbasę i jeszcze chwilę podsmażyć.
Podsmażoną kiełbasę z cebulą i pieczarkami dodać do kapusty wymieszać.
Doprawić solą, pieprzem i odrobiną kminku, dodać koncentrat pomidorowy ponownie wymieszać.
Na sam koniec dodać posiekany koperek, przemieszać i zagotować.
Gotować jeszcze razem około 15 minut.

Podawać z pieczywem lub z ugotowanymi ziemniaczkami.

Bigos można zagęścić zasmażką,ja tego nie robię.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 23.06.2017 22:35
Miło mi .Dziękuję;)
Wacław 23.06.2017 21:23
konkretne danie :-)
gusia1000 23.06.2017 11:10
Dobry bigos.
katarzynka455 22.06.2017 22:28
pyyyyyysznieeeeee:)
IKrakowianka 22.06.2017 21:49
super danie
Jolanta40 22.06.2017 21:02
taki uwielbiam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat