Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos z klopsikami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 50 dag
jajko 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
kapusta kiszona 500 g
cebula 1 szt
kiełbasa 200 g
Liść laurowy suszony Prymat 2 liście
ziele angielskie 4 ziarna
kminek 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
mąka 1 łyżka
masło 1 łyżka
sól i pieprz
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos z klopsikami

1. Z kapusty odciskam sok. Kapustę przekładam do garnka i zalewam wodą (tak by kapusta była zanurzona). Dodaję paprykę mieloną, liście laurowe, kminek oraz ziele angielskie. Gotuję na małym ogniu około 30 minut.

2. Cebulę kroję w kostkę i szklę na oliwie. Kiełbasę kroję w plasterki i podsmażam na oliwie. Kiełbasę oraz cebulę dodaję do kapusty.

3. Do mięsa mielonego dodaję jajko, bułkę tartą oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszam masę. Z masy formuję małe klopsiki. Odsmażam na rumiano na patelni z oliwą. Klopsy dodaję do bigosu. Gotuję na małym ogniu około godziny.

4. Z mąki i masła robię zasmażkę. Dodaję do kapusty. Na końcu dodaję koncentrat pomidorowy. Gotuję jeszcze przez 10 minut. Bigos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bartek8585 13.06.2016 23:07
ooo to taki na bogato:)
benka 11.06.2016 18:43
Smakowity.
RenataZ-et 11.06.2016 09:44
super pomysł na bigos!
Ewelina1991 11.06.2016 07:34
pyszny bigos
Konczi 10.06.2016 20:19
pysznie wygląda :)
mirosława4 10.06.2016 18:17
apetyczny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak