Przepis i sposób przygotowania na: Bigos z kapusty pekińskiej
Kroki postępowania
Pokroić boczek i wrzucić na patelnię z 2 łyżkami oleju . Smażyć mieszając aż się zrumieni i wytopi. W czasie kiedy się smaży - kroić drobno cebulę i dorzucić ją do lekko zrumienionego boczku . Pokroić drobno pozostałe wędliny i mięso oprócz cienkiej kiełbasy w paseczki , a kiełbasę w pół plasterki .Kiedy zarówno cebula jak i boczek będą już prawie gotowe dołożyć wędliny ( i mięso ) . Smażyć tak by lekko sie obrumieniły .
Dusimy odkryty bigos ( mieszając ) przez 45 minut. Doprawiamy koncentratem , pieprzem , cukrem do smaku .Pod koniec duszenia dorzucić koper ( zapomniałam położyć go na zdjęciu składników ) - wiem , że normalnie się go do bigosu nie daje - ale akurat w tej wersji doskonale wpływa na smak .
Bigos z kapusty pekińskiej podaję albo z pieczywem albo z ziemniakami , albo co mnie najbardziej odpowiada z kluskami typu śląskie , kopytka .
A jak zostanie to robię łazanki z bigosem .