Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos z kapusty kiszonej

5.0
(17)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta kiszona 1 1/2 kg
marchewka 2-3 szt
Liść laurowy suszony Prymat 3-4 szt
ziele angielskie 3-4 szt
Owoc jałowca cały Prymat 2-3 szt
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
grzyby suszone 40 g
mięso wołowe bez kości 400 g
mięso wieprzowe bez kości 400 g
cebula 4-5 szt
olej 1-2 łyżki
sos sojowy 2 łyżki
Kminek mielony Prymat 1/2 łyżeczki
cząber 1 łyżka
Majeranek suszony Prymat 1/2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos z kapusty kiszonej

Kapustę kiszoną kroimy, jeśli jest zbyt kwaśna to ją płuczemy i przekładamy do garnka. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do kapusty, tak samo jak liście laurowe, jałowiec i ziele angielskie. Zalewamy wodą, tak żeby przykryła kapustę i gotujemy na małym ogniu aż kapusta będzie miękka (ok. 1 ½ godziny).

Suszone grzyby dokładnie płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy ok. 30 minut. Grzyby i wywar z grzybów dodajemy do kapusty.

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy kilka minut na rozgrzanym oleju, następnie dodajemy pokrojone w kostkę mięso i smażymy wszystko. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mięso i cebule dodajemy do bigosu i dusimy ok. 2 godzin. Pod koniec gotowania dodajemy kminek, cząber, majeranek i sos sojowy. Poprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy jeszcze kilak minut.

Bigos z kapusty kiszonej podajemy z ziemniaczkami lub pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dollce 06.06.2015 10:07
pyszności ;)
iziona 28.05.2015 20:34
Jejciu, ale bym zjadła, a moje ślinianki coś mocniej pracuja na ten widok :)
nogawkuchni 28.05.2015 17:35
Rewelacyjny bigosik,uwielbiam bigos a Twój prezentuje się bardzo zachęcająco i apetycznie.
ania2610 28.05.2015 16:45
uwielbiam bigos, już dawno nie jadłam a Twój wygląda tak apetycznie ...
Kuchnia Marty 28.05.2015 14:33
Nawet nie wiesz jak mi ślinka ciekła jak go gotowałam.. niestety mogę tylko delektować się zapachem :(
VioletoweKucharzenie 28.05.2015 14:25
Ale mi smaka narobiłaś!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak