Bigos z kapusty kiszonej

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta kiszona

    1 1/2 kg
  • marchewka

    2-3 szt
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3-4 szt
  • ziele angielskie

    3-4 szt
  • Owoc jałowca cały Prymat

    2-3 szt
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • grzyby suszone

    40 g
  • mięso wołowe bez kości

    400 g
  • mięso wieprzowe bez kości

    400 g
  • cebula

    4-5 szt
  • olej

    1-2 łyżki
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • Kminek mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • cząber

    1 łyżka
  • Majeranek suszony Prymat

    1/2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę kiszoną kroimy, jeśli jest zbyt kwaśna to ją płuczemy i przekładamy do garnka. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do kapusty, tak samo jak liście laurowe, jałowiec i ziele angielskie. Zalewamy wodą, tak żeby przykryła kapustę i gotujemy na małym ogniu aż kapusta będzie miękka (ok. 1 ½ godziny).

Suszone grzyby dokładnie płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy ok. 30 minut. Grzyby i wywar z grzybów dodajemy do kapusty.

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy kilka minut na rozgrzanym oleju, następnie dodajemy pokrojone w kostkę mięso i smażymy wszystko. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mięso i cebule dodajemy do bigosu i dusimy ok. 2 godzin. Pod koniec gotowania dodajemy kminek, cząber, majeranek i sos sojowy. Poprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy jeszcze kilak minut.

Bigos z kapusty kiszonej podajemy z ziemniaczkami lub pieczywem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dollce 06.06.2015 10:07
pyszności ;)
iziona 28.05.2015 20:34
Jejciu, ale bym zjadła, a moje ślinianki coś mocniej pracuja na ten widok :)
nogawkuchni 28.05.2015 17:35
Rewelacyjny bigosik,uwielbiam bigos a Twój prezentuje się bardzo zachęcająco i apetycznie.
ania2610 28.05.2015 16:45
uwielbiam bigos, już dawno nie jadłam a Twój wygląda tak apetycznie ...
Kuchnia Marty 28.05.2015 14:33
Nawet nie wiesz jak mi ślinka ciekła jak go gotowałam.. niestety mogę tylko delektować się zapachem :(
VioletoweKucharzenie 28.05.2015 14:25
Ale mi smaka narobiłaś!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat