Bigos z białej kapusty

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kolejna wersja bigosu. Ciągle odkrywamy.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • kapusta biała

    1 główka
  • karkówka wieprzowa

    500 gramów
  • boczek wędzony

    400 gramów
  • kiełbasa śląska

    250 gramów
  • koncentrat pomidorowy

    180 gramów
  • cebula

    2 sztuki
  • smalec

    1 łyżka
  • szalotka

    2 sztuki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • suszone borowiki

    5 sztuk
  • liście laurowe Prymat

    2 sztuki
  • Ziele angielskie całe XXL

    5 sztuk

Marynata do karkówki:

  • olej rzepakowy

    100 mililitrów
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • Papryka słodka mielona XXL

    1 łyżeczka
  • oregano suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • tymianek Prymat

    1 łyżeczka
  • cząber suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • ziela angielskiego Prymat mielone

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Karkówkę zamarynowałem kilka godzin. Upiekłem z brytfance pod przykryciem ok. półtora godziny w temperaturze 180 stopni C, Pod koniec pieczenia zdjąłem pokrywę.
Kapustę umyłem, usunąłem uszkodzone liście z wierzchu, poszatkowałem dość grubo. Poszatkowaną kapustę umyłem i przecedziłem przez duże sito. Pokroiłem boczek w kostkę i smażyłem na małym ogniu z łyżką smalcu.
Mieszałem od czasu do czasu, by zarumienił się równomiernie ze wszystkich stron. Pokroiłem cebulę w kostkę i szalotki w talarki, dodałem do boczku. Smażyłem do czasu, aż cebula ładnie się zeszkliła.
Przygotowałem garnek na kapustę. Wlałem trochę wody na dno (ok. 2 szklanki) wrzuciłem do niego kapustę, dodałem zawartość patelni odsączając tłuszcz. Upieczoną karkówkę pokroiłem na kawałki, a kiełbasę w plasterki. Również dodałem do kapusty. Zagotowałem.
Dodałem do kapusty koncentrat pomidorowy, pokrojone namoczone wcześniej prawdziwki (wraz z wodą z moczenia), sól, pieprz, ziele, listki laurowe, cukier. Gotowałem, aż kapusta zrobiła się miękka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat