Bigos wiejski

Bigos wiejski

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta kiszona

    1 kg
  • cebula

    2 sztuki
  • kiełbasa cienka

    15 dag
  • wieprzowina

    50 dag
  • boczek

    10 dag
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • Kapusta słodka

    3/4 kg
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Bigos wiejski

Kiszoną kapustę pokroić, zalać wodą i gotować przez 30- 40 minut. Słodką kapustę i dwie cebule drobno poszatkować, ugotować, następnie dodać do ugotowanej kapusty kiszonej. Mięso wieprzowe pokroić w kostkę i podsmażyć na tłuszczu. Po godzinie gotowania do kapusty dodać usmażone mięso wraz z tłuszczem, wszystkie przyprawy i gotować na małym ogniu. Kiełbasę obrać, pokroić w plasterki lub kostkę, boczek pokroić
w kostkę, wytopić i dodać do kapusty. Pod koniec gotowania doprawić do smaku solą i pieprzem. Bigos wymieszać z koncentratem.
Do bigosu można także dodać kilka suszonych grzybków.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Wafelek2601 08.09.2013 08:19
Znakomity.
Motorek 09.08.2013 20:17
Bardzo dobry, dawno nie robiłem, a mam wielką ochotę.
IKrakowianka 04.10.2012 18:49
pyszny bigos!
Goya 11.05.2012 08:36
mniam
szajba2 14.05.2011 19:38
jak wiejski to ja go lubię
szalonamariolka 01.03.2011 22:55
jak zawsze dobry:)
Babciagramolka 04.02.2011 17:59
Dużo grzybków - bardzo duzo dodać bo bez grzybków bigos nie ważny
rakow2
rakow2 13.01.2011 15:49
wiejski jest na pewno lepszy niż miejski
Iwusia 26.11.2010 23:03
jak ja dawno bigosu nie jadłam ... :D

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat