Przepis i sposób przygotowania na: Bigos w moim wykonaniu.
Gotujemy do miękkości dodając liście laurowe, ziele angielskie,
Do miękkości gotujemy również kapustę kiszoną dodając kminek
Mięso wieprzowe pokroić w kostkę wkładamy na patelnie, dusimy pod przykryciem do miękkości doprawiając odrobiną soli i przyprawą do mięsa wieprzowego,od czasu do czasu podlewając wodą.
Boczek pokroić w kostkę , wytapiamy , grzyby oczyścić , pokroić i podsmażyć na smalcu doprawiając pieprzem, papryką ,lekko oprószając solą, połączyć z pokrojoną cebulą oraz pokrojoną w kostkę kiełbasę dosmażyć do miękkości. Wszystkie półprodukty wkładamy do dużego garnka i dokładnie wymieszać dodając koncentrat pomidorowy i zawiesinę zrobioną z mąki i wody.
Gotujemy jeszcze około 15 - 20 min często mieszając.