Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos słodko kwaśny z dziczyzną

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pieczarki 60 dag
cebula 1 szt
tłuszcz 3 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
kapusta kiszona 5 kg
kości od schabu z dzika 1 kg
Liść laurowy suszony Prymat 7 szt
ziele angielskie 12 szt
Owoc jałowca cały Prymat 1 łyżeczka
grzyby suszone 5 dag
boczek wędzony 60 dag
kiełbasa 1,5 kg
kapusta biała 3,5 kg
koncentrat pomidorowy 1 l
wino czerwone wytrawne 3/4 szkl
powidła śliwkowe 6 łyżek
przyprawa uniwersalna do smaku

Porada

Z tych proporcji wychodzi spora ilość dlatego ja, część przekładam w litrowe słoiki i wekuję.

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos słodko kwaśny z dziczyzną

Kroki postępowania

1
Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna to ją płuczemy, a jeśli nie to od razu kroimy i wkładamy do dużego garnka. Do kapusty dodajemy kości i pokrojone na mniejsze kawałki żeberka z dzika. W następnej kolejności dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie, a także owoce jałowca i pieprz w kulkach. Wszystko to zalewamy wodą do trzech czwartych wysokości i gotujemy aż kapusta i mięso będzie miękkie. Wyjmujemy mięso na miskę i studzimy do momentu aż będziemy mogli je nie parząc rąk obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
Krok 1 - Bigos słodko kwaśny z dziczyzną foto
2
Kapustę obieramy z wierzchnich liści i szatkujemy . Układamy w garnku zalewamy wodą i solimy do smaku( mniej więcej około łyżkę soli). Gotujemy aż będzie miękka, a następnie odcedzamy z wody.
Krok 2 - Bigos słodko kwaśny z dziczyzną foto
3
Pieczarki oczyszczamy i w zależności od ich wielkości kroimy na plasterki lub półplasterki. Podsmażamy je razem z obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulką na tłuszczu. Przyprawiamy do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem.
Krok 3 - Bigos słodko kwaśny z dziczyzną foto
4
Suszone grzyby moczymy w wodzie ( można namoczyć wcześniej np. poprzedniego dnia wieczorem), a następnie gotujemy z dodatkiem soli , aż będą miękkie. Po ugotowaniu odcedzamy, ale zachowujemy powstały wywar i kroimy na mniejsze kawałki.
Krok 4 - Bigos słodko kwaśny z dziczyzną foto
5
Wędzony boczek oraz kiełbasę kroimy w średniej wielkości kostkę i rumienimy na patelni.
Krok 5 - Bigos słodko kwaśny z dziczyzną foto
6
Do ugotowanej kiszonej kapusty dodajemy pokrojone mięso z dzika, ugotowaną i odcedzoną białą kapustę, podsmażone pieczarki i wędliny, pokrojone grzyby razem z wywarem i wszystko razem mieszamy. Cały czas trzymając na małym ogniu dodajemy wino, koncentrat pomidorowy, powidła śliwkowe, a także sól, mielony pieprz oraz przyprawę uniwersalną. Smażymy jeszcze chwilę.
Krok 6 - Bigos słodko kwaśny z dziczyzną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak