Bigos słodko kwaśny z dziczyzną

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pieczarki

    60 dag
  • cebula

    1 szt
  • tłuszcz

    3 łyżki
  • sól

    do smaku
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
  • kapusta kiszona

    5 kg
  • kości od schabu z dzika

    1 kg
  • liść laurowy

    7 szt
  • ziele angielskie

    12 szt
  • owoc jałowca

    1 łyżeczka
  • grzyby suszone

    5 dag
  • boczek wędzony

    60 dag
  • kiełbasa

    1,5 kg
  • kapusta biała

    3,5 kg
  • koncentrat pomidorowy

    1 l
  • wino czerwone wytrawne

    3/4 szkl
  • powidła śliwkowe

    6 łyżek
  • przyprawa uniwersalna

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bigos słodko kwaśny z dziczyzną foto
Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna to ją płuczemy, a jeśli nie to od razu kroimy i wkładamy do dużego garnka. Do kapusty dodajemy kości i pokrojone na mniejsze kawałki żeberka z dzika. W następnej kolejności dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie, a także owoce jałowca i pieprz w kulkach. Wszystko to zalewamy wodą do trzech czwartych wysokości i gotujemy aż kapusta i mięso będzie miękkie. Wyjmujemy mięso na miskę i studzimy do momentu aż będziemy mogli je nie parząc rąk obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
Krok 2 - Bigos słodko kwaśny z dziczyzną foto
Kapustę obieramy z wierzchnich liści i szatkujemy . Układamy w garnku zalewamy wodą i solimy do smaku( mniej więcej około łyżkę soli). Gotujemy aż będzie miękka, a następnie odcedzamy z wody.
Krok 3 - Bigos słodko kwaśny z dziczyzną foto
Pieczarki oczyszczamy i w zależności od ich wielkości kroimy na plasterki lub półplasterki. Podsmażamy je razem z obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulką na tłuszczu. Przyprawiamy do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem.
Krok 4 - Bigos słodko kwaśny z dziczyzną foto
Suszone grzyby moczymy w wodzie ( można namoczyć wcześniej np. poprzedniego dnia wieczorem), a następnie gotujemy z dodatkiem soli , aż będą miękkie. Po ugotowaniu odcedzamy, ale zachowujemy powstały wywar i kroimy na mniejsze kawałki.
Krok 5 - Bigos słodko kwaśny z dziczyzną foto
Wędzony boczek oraz kiełbasę kroimy w średniej wielkości kostkę i rumienimy na patelni.
Krok 6 - Bigos słodko kwaśny z dziczyzną foto
Do ugotowanej kiszonej kapusty dodajemy pokrojone mięso z dzika, ugotowaną i odcedzoną białą kapustę, podsmażone pieczarki i wędliny, pokrojone grzyby razem z wywarem i wszystko razem mieszamy. Cały czas trzymając na małym ogniu dodajemy wino, koncentrat pomidorowy, powidła śliwkowe, a także sól, mielony pieprz oraz przyprawę uniwersalną. Smażymy jeszcze chwilę.
magduś83
Z tych proporcji wychodzi spora ilość dlatego ja, część przekładam w litrowe słoiki i wekuję.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat