bigos po cygańsku

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    1 kg
  • pieczarki

    1 kg
  • cebula

    4-5 szt
  • papryka czerwona

    4 szt
  • jajko

    1 szt
  • kajzerka

    1 szt
  • przecier pomidorowy

    300 g
  • ogórki konserwowe

    1 sloik litrowy
  • bazylia

  • oregano

  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - bigos po cygańsku foto
w garnku rozgrzać olej,cebulę pokroić w pół plastry i dodać do oleju lekko poddusić następnie dodać oczyszczoną i pokrojoną w paski paprykę-poddusić
Krok 2 - bigos po cygańsku foto
pieczarki umyć i pokroić w plasterki dodać do cebuli , posolić, popieprzyć i poddusić
Krok 3 - bigos po cygańsku foto
kajzerkę namoczyć , odcisnąć i dodać do mięsa, wbić jajo, doprawić solą i pieprzem i uformować małe kuleczki mniej więcej o średnicy 2-3 cm, usmażyć je na oleju
Krok 4 - bigos po cygańsku foto
do podduszonych pieczarek dodajemy starte na grubych oczkach ogórki , przecier pomidorowy, jeśli potrzeba podlewamy szklanką wody
Krok 5 - bigos po cygańsku foto
dodajemy usmażone kulki mięsne, doprawiamy ziołami, chwilę dusimy
Krok 6 - bigos po cygańsku foto
podajemy na ciepło z pieczywem

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna59 24.06.2013 07:36
fajny przepis
kuklik 12.04.2013 11:27
wspaniały pomysł
pajbek 07.04.2013 20:40
Pyszny bigosik, polecam :-)
beniaminek 06.04.2013 21:12
fajne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat