Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bigos po cygańsku

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 1 kg
pieczarki 1 kg
cebula 4-5 szt
papryka czerwona 4 szt
jajko 1 szt
kajzerka 1 szt
przecier pomidorowy 300 g
ogórki konserwowe 1 sloik litrowy
bazylia
oregano
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: bigos po cygańsku

Kroki postępowania

1
w garnku rozgrzać olej,cebulę pokroić w pół plastry i dodać do oleju lekko poddusić następnie dodać oczyszczoną i pokrojoną w paski paprykę-poddusić
Krok 1 - bigos po cygańsku foto
2
pieczarki umyć i pokroić w plasterki dodać do cebuli , posolić, popieprzyć i poddusić
Krok 2 - bigos po cygańsku foto
3
kajzerkę namoczyć , odcisnąć i dodać do mięsa, wbić jajo, doprawić solą i pieprzem i uformować małe kuleczki mniej więcej o średnicy 2-3 cm, usmażyć je na oleju
Krok 3 - bigos po cygańsku foto
4
do podduszonych pieczarek dodajemy starte na grubych oczkach ogórki , przecier pomidorowy, jeśli potrzeba podlewamy szklanką wody
Krok 4 - bigos po cygańsku foto
5
dodajemy usmażone kulki mięsne, doprawiamy ziołami, chwilę dusimy
Krok 5 - bigos po cygańsku foto
6
podajemy na ciepło z pieczywem
Krok 6 - bigos po cygańsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 24.06.2013 07:36
fajny przepis
kuklik 12.04.2013 11:27
wspaniały pomysł
pajbek 07.04.2013 20:40
Pyszny bigosik, polecam :-)
beniaminek 06.04.2013 21:12
fajne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak