Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos mieszany

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 3 kg
kapusta biała 1/2 główki
cebula 2 sztuki
kiełbasa zwyczajna 400 g
mięso 1 kg różne
Liść laurowy suszony Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
sos sojowy 1 łyżka
grzyby suszone 6 sztuk
pieczarki 6 sztuk
sól i pieprz
Papryka słodka mielona Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat
majeranek
masło 1 łyżka

Porada

Ja używam mięsa różnego -wieprzowina, wołowina, kurczak.

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos mieszany

Kroki postępowania

1
Kapustę świeżą szatkujemy, zalewamy gorącą wodą i gotujemy ok 10 minut. Odcedzamy i kroimy na drobno.
Krok 1 - Bigos mieszany foto
2
Kapustę kiszoną płuczemy odciskamy, kroimy. Zalewamy gorąca wodą i gotujemy. 1/4 mięsa kroimy na kawałki przyprawiamy przyprawą do mięsa zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy.
Krok 2 - Bigos mieszany foto
3
Kiełbasę kroimy w półplasterki, cebulę w piórka i podsmażamy.
Krok 3 - Bigos mieszany foto
4
Z kapusty odlewamy ok 3/4 wody i wlewamy wywar wraz z mięsem. Dodajemy podsmażoną kiełbaskę . Grzyby namaczamy w gorącej wodzie. Pozostałe mięso przyprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy, pod koniec smażenia doprawiamy słodką i ostrą papryką. Dodajemy do bigosu. Do bigosu dodajemy także liście laurowe, ziele angielskie, majeranek.
Krok 4 - Bigos mieszany foto
5
Pieczarki oczyszczamy, kroimy i podsmażamy na łyżce masła. Grzyby suszone kroimy i wszystko przekładamy do garnka.
Krok 5 - Bigos mieszany foto
6
Bigos gotujemy na wolnym ogniu, aż kapusta będzie miękka. Doprawiamy do smaku sosem sojowym, solą, pieprzem, papryką. Gotowy bigos studzimy np. przez noc. Następnego dnia, go odgrzewamy i finalnie doprawiamy.
Krok 6 - Bigos mieszany foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wiesiek513 18.02.2017 13:55
To są moje smaki,dziękuję.
Jagódka77 28.12.2016 13:42
pyszny bigos
Bernadeta1 12.12.2016 22:09
pyszny bigosik
AZgotuj 12.12.2016 20:28
uwielbiam :)
Ela15 12.12.2016 20:24
dobry bigosik
benka 12.12.2016 19:11
Też dodaję białą kapustę, ale u mnie rodzinka chce tylko pieczony.
Ewa Wojtaszko 12.12.2016 14:02
takiego chyba nie jadłam,zazwyczaj robię z kiszonej kapusty

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak