Przepis i sposób przygotowania na: Bigos cygański
Jak przygotowujemy klopsiki?
Cebulę kroimy w kostkę, a następnie musimy ją zeszklić na oleju. Mięso mielone wykładamy na miskę, dodajemy cebulę, żółtka, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Formujemy małe klopsiki. Klopsiki usmażyć.
Następnie kroimy pieczarki w plastry, podsmażamy. Cebulę kroimy w kostkę, a smażymy ją na oleju. Świeżą paprykę oczyszczamy, myjemy, kroimy w plasterki. Jeśli używamy papryki konserwowej - odsączamy ją i kroimy w kostkę. Ogórki odsączamy, kroimy w talarki. Paprykę i ogórki lekko podsmażamy.
Wszystkie składniki wrzucamy do głębokiego rondla i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, oregano, bazylią, natka i chili. Na koniec dodajemy passatę (lub przecier, koncentrat, keczup), 2 łyżki wody z ogórków i dokładnie mieszamy.