Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 1,5kg
boczek 40dag
kiełbasa zwyczajna 60dag
śliwki suszone 15dag
cebula biała 3szt
koncentrat pomidorowy 2słoiczki
wino czerwone wytrawne lampka
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
sól i pieprz
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
kapusta biała 1kg
Majeranek suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos

Kroki postępowania

1
Kapustę białą zszatkować i gotować do miękkości. Kapustę kiszoną opłukać, odcisnąć i wrzucić do garnka, zalać 2 szklanki wody, poddusić. Obie kapusty razem wymieszać.
Krok 1 - Bigos foto
2
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle.
Krok 2 - Bigos foto
3
Ugotowany wcześniej boczek pokroić na kawałki.
Krok 3 - Bigos foto
4
Kiełbasę kroimy w kostkę podsmażamy.
Krok 4 - Bigos foto
5
Boczek, kiełbasa, śliwki, wszystko razem wrzucamy do garnka z odcedzoną kapustą. (śliwki wcześniej kroimy na mniejsze kawałki).
Krok 5 - Bigos foto
6
Do podsmażonej cebulki dodajemy kilka łyżek koncentratu i mieszamy. Wrzucamy do kapusty. Wlewamy lampkę wina i wrzucamy wszystkie przyprawy. (wedle uznania).
Krok 6 - Bigos foto
7
Wszystkie składniki dobrze mieszamy, zakrywamy folią aluminiową i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200stopni około 5godzin.
Krok 7 - Bigos foto
8
Po 2,5h można wyjąć i zamieszać.
Bigos jest bardzo smaczny i pięknie pachnie. SMACZNEGO!!!
Krok 8 - Bigos foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kucharz11 24.10.2016 17:40
bardzo apetyczna propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak