Przepis i sposób przygotowania na: Bigos
Kapustę białą poszatkować, zalać wodą, dodać łyżeczkę soli i gotować do miękkości. Kiszoną kapustę wypłukać 2 razy, zalać wodą, dodać łyżeczkę soli, ziele, liść, pieprz, skórki z boczku i gotować w dużym garnku (takim żeby zmieściła się jeszcze biała kapusta i reszta składników). Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć. Na tym tłuszczu podsmażyć mięso wieprzowe przyprawione i pokrojone w kostkę. Gdy się zrumieni podlać odrobiną wody i dusić do miękkości. Kiełbasę pokroić w kostkę.
Gdy kapusta biała się ugotuje odlać wodę i przełożyć ją do kapusty kiszonej. Dodać boczek, mięso, kiełbasę, grzyby pokrojone w paski, podsmażoną cebulę, koncentrat pomidorowy, majeranek, przyprawy, powidła śliwkowe, dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu ok 3-4 godziny nie zapominając o mieszaniu.
Gorący można wkładać do słoików, zakręcić, postawić do góry dnem. U mnie wytrzymał tak w ciemnym i chłodnym miejscu długi czas... (bez pasteryzacji).