Bieszczadzki smalczyk z rydzami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • słonina

    1/2 kg
  • łopatka bez kości

    1/2 kg
  • rydze

    1/2 kg
  • cebula

    2 szt
  • czosnek

    5 ząbki
  • sól do smaku

  • Majeranek suszony Prymat

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jedną część słoniny kroimy w drobną kostkę . Pozostałą część mielimy razem z mięsem w maszynce do mięsa, małe sito. Cebule obieramy i siekamy. Grzyby myjemy i kroimy w kosteczkę. Czosnek wyciskamy do miseczki. Zaczynamy od stopienia kosteczek słoniny. Następnie dodajemy zmielone mięso z słonina - mieszamy i topimy. Po ok 15 min dodajemy pokrojone rydze i posiekaną cebulę . Mieszamy i smażymy. Następnie dodajemy wyciśnięty czosnek. Mieszamy smażymy ok 5 min. Na koniec dodajemy sól,m pieprz i majeranek do smaku. Smalec ma być pikantny. Rozkładamy do słojów.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewa Wojtaszko 29.10.2015 14:27
ja osobiście je jadam takich rzeczy,ale mój mąż byłby zachwycony :)
Izabela77 29.10.2015 14:23
z rydzami nigdy nie jadłam, napewno jest przepyszny
Stenka 29.10.2015 08:55
z grzybami, a na dodatek z rydzami musi być pyszny
Damiano 29.10.2015 08:34
bardzo dobry
VioletoweKucharzenie 29.10.2015 08:33
takiego smalczyku jeszcze nie jadłam ale z chęcią bym spróbowała"-)
Habibi 29.10.2015 08:22
co ją bym oddała za świeże rydze... u nas taką susza, że nie ma co marzyć w tym roku...
Aannkaa82 29.10.2015 08:10
O z grzybkami,,, ciekawy pomysł.
norweska20 29.10.2015 00:27
smakowite zestawienie
Renataj 28.10.2015 21:41
Takiego smalczyku jeszcze nie jadłam - chętnie bym spróbowała.
Krzysztof15 28.10.2015 21:27
bardzo smaczny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat