Biesiadne flaczki z boczniaków

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Te grzyby są przeurocze. Można je wykorzystywać na każdy sposób. Śmiało mogą zastąpić mięso. Boczniaki są idealnym zamiennikiem wieprzowiny.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • boczniaki

    250 gramów
  • por

    1 sztuka
  • marchewki

    2 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
  • seler korzeniowy

    1 kawałek
  • pomidor

    1 sztuka
  • Przyprawa do flaków klasyczna Prymat

    20 gramów
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżeczka
  • masło

    1 łyżka
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby kroimy w paski.
Por w piórka.
Marchewki, seler, pietruszkę w kostkę.


Smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
Zalewamy wrzątkiem wymieszanym z przyprawą.
Dusimy pod przykryciem przez kwadrans.


Pomidora sparzamy, obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w paski.


Dolewamy 1 litr wrzątku, dodajemy koncentrat pomidorowy, gotujemy 15 minut.


Pod koniec wsypujemy majeranek, mieszamy doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat