Bibimbap - kuchnia koreańska

Bibimbap - kuchnia koreańska

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    20 dag
  • wołowina

    50 dag
  • kiełki rzodkiewki

    10 dag
  • marchewka

    10 dag
  • cebula dymka

    10 dag
  • pieczarki

    10 dag
  • szpinak

    10 dag
  • jajka

    4 szt
  • czosnek

    1 ząbek
  • sos sojowy

    6 łyżki
  • olej sezamowy

    1 łyżeczka
  • gochujang

    1 łyżka
  • czarny pieprz mielony Prymat

    1 szczypta
  • cukier

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bibimbap - kuchnia koreańska
Gotujemy ryż z solą. Po ugotowaniu pozostawiamy pod przykryciem by nie wystygnął.
Krok 2 - Bibimbap - kuchnia koreańska
Wołowinę doprawiamy ząbkiem czosnku, łyżką cukru, dwoma łyżkami sosu sojowego, łyżeczką sosu sezamowego i pieprzem. Całość smażymy. Gdy mięso jest już gotowe należy sprawdzić czy jest dostatecznie słone - bo sos sojowy jest bardzo słony. W razie potrzeby dosolić. Gotowe mięso przełożyć do naczynia i przykryć by nie wystygło (ponieważ danie ma dużo składników warto przygotować większe naczynie, do którego będziemy przekładać poszczególne składniki w oczekiwaniu na podanie)
Krok 3 - Bibimbap - kuchnia koreańska
Pokrojoną marchewkę i kiełki gotujemy do miękkości. Ja ugotowałam na parze, lecz można również ugotować na wodzie i odsączyć z wody. Przekładamy do naczynia i przykrywamy by nie wystygło.
Krok 4 - Bibimbap - kuchnia koreańska
Cebulę dumkę szatkujemy i podsmażamy. Przekładamy do naczynia i przykrywamy by nie wystygło.
Krok 5 - Bibimbap - kuchnia koreańska
Pieczarki szatkujemy, podsmażamy i solimy do smaku. Przekładamy do naczynia i przykrywamy by nie wystygło.
Krok 6 - Bibimbap - kuchnia koreańska
Szpinak podsmażamy, solimy do smaku i odciskamy z nadmiary wody.
Krok 7 - Bibimbap - kuchnia koreańska
Smażymy jajka sadzone (osobno na każdą porcję). Na talerzu układamy ryż, skrapiamy go olejem sezamowym. Na wierzch układamy porcje każdego z przygotowanych składników (tak jak na zdjęciu). Na wierzch kładziemy jajko sadzone. Potrawę je się pałeczkami mieszając przed jedzeniem wszystkie składniki na talerzu. Podaje się do niej pastę
Nazwa potrawy oznacza wymieszany ryż. Podobno wymyślono ją, gdy pod koniec roku księżycowego w Korei mieszkańcy oczyszczali dom z resztek jedzenia. Podaje się ją z pastą sojowo - ryżową z chili.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Lis

28.04.2016 17:12
Ciekawy pomysł:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat