biały barszcz z jajkiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • zakwas

    1 but.
  • bulion warzywny

    1,5 l
  • wędzony boczek

    25 dkg.
  • czosnek

    2 ząbki
  • jajka

    6 szt.
  • śmietana kwaśna

    1 kub.
  • sól,pieprz,majeranek,liść laur

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

do garnka z wywarem włożyć suszone grzyby,liście laurowe i połowę boczku,gotować 25min.wyjąć boczek,cebulę i czosnek posiekać i usmażyć na oliwie,wlać do garnka,dodać zakwas,podsmażyć resztę boczku pokrojonego w kostkę,ugotowany i przestudzony boczek pokroić i włożyć do zupy razem ze skwareczkami przyprawić do smaku i wlać śmietanę mieszając by się nie zważyła,jajka ugotować i,podawać z przekrojonym jajkiem i grzankami razowymi.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IKrakowianka 09.11.2013 20:33
świetna zupa
caralajna 17.02.2013 08:00
fajna zupa, tradycyjna
Wafelek2601 17.09.2011 09:30
pycha
magduś83 09.06.2011 10:36
Zrobię dziś na obiad.
Kuchareczekjeden 13.04.2011 13:22
mój ulubiony!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat