Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Białkowiec z jabłkami

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

mąka pszenna 2,5 szkl
białko 1 szkl (ok.6-7 białek)
olej 3/4-1 szkl
mleko 1/2 szkl
cukier 1/2 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier waniliowy 1 łyżeczka
sól szczypta

Dodatkowo

jabłka 2
cukier trzcinowy 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Białkowiec z jabłkami

Białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli na największych obrotach miksera. Następnie stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy. Obroty miksera zmniejszamy i do piany dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i mleko, ciągle ubijając. Staramy się robić to dość sprawnie i szybko ! Jeśli będziemy miksować za długo wyjdzie zakalec !

Większa keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem. Ciasto przelewamy do formy. Jabłka obieramy i kroimy na plasterki, które w rzędach układamy na cieście. Jabłka posypujemy cukrem trzcinowym. Nasze ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni Celsjusza przez 50-60 minut. Po wyłączeniu piekarnika ciasto zostawiamy nadal w środku na na 10-15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

atort111
atort111 23.11.2015 23:44
słodkości mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak