Białe batoniki

Białe batoniki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • biała czekolada

    15 dag
  • mleko

    3/4 szklanki
  • masło

    5 dag
  • cukier

    1/4 szklanki
  • mleko w proszku

    3 szklanki
  • wódka

    1/2 łyżeczki
  • DODATKOWO:

  • słodka śmietanka

    3 łyżki
  • herbatniki

    10 dag
  • orzechy mielone

    1 szklanka
  • czekolada biała

    10 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Białe batoniki foto
Mleko razem z masłem i cukrem podgrzać, następnie wystudzić. Czekoladę rozpuścić najlepiej w kąpieli wodnej. Zimne mleko ubijać najlepiej zwykłym ręcznym robotem i w trakcie dosypywać mleko na zmianę z płynną czekoladą, powstanie nam coś w rodzaju czekoladowej masy do której dodać alkohol i orzechy oraz pokruszone herbatniki, wszystko dokładnie wymieszać ( ja zrobiłam to ręką). Deskę delikatnie przetrzeć zimną wodą i wyłożyć na nią masę czekoladową, uformować z tego kwadrat około 2 cm grubości i ostrym nożem pociąć na porcje,
Krok 2 - Białe batoniki foto
następnie odstawić do lodówki, aby batoniki stwardniały. 10 dag czekolady rozpuścić z dodatkiem śmietanki i obtoczyć w niej batoniki które zostawić na kratce do zastygnięcia.
Krok 3 - Białe batoniki foto
Batoniki podawać po zastygnięciu czekolady.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
JOANNA16 02.07.2013 10:05
super batoniki
joanna30 18.06.2013 09:50
Muszą byc pyszne :)
elficzna 17.06.2013 23:52
domowe najlepsze :)
Monia 17.06.2013 19:51
Super! Teraz wszystko można zrobić samemu i naturalnie :D
AnielskaSlodycz 17.06.2013 18:35
bardzo fajny przepis :)
Olga_SK 17.06.2013 18:12
prawie jak białe Michałki. Muszę wypróbować obowiązkowo!
cukiereczek 17.06.2013 17:50
to na pewno jest super
Megg 17.06.2013 17:09
wspaniałe batoniki
Andrzej8 17.06.2013 15:03
smakowicie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat