Bezy z musem śmietanowo - truskawkowym z miętą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

beza;

  • białka

    120 g
  • cukier puder

    200 g
  • mąka ziemniaczana

    1 łyzeczka

masa ;

  • śmietana kremówka

    800 ml
  • truskawki

    400 g
  • amaretto

    2 łyżki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    4 łyżeczki
  • mleko

    5 łyżek / do żelatyny
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Beza;
Białka ubijamy na sztywno, po czym stopniowo dodajemy cukier puder i cały czas ubijamy, aż uzyskamy lśniącą masę .Na koniec dodajemy mąkę i mieszamy tez mikserem, po czym masę przekładamy do rękawa cukierniczego .Formę wykładamy papierem do pieczenia, rękawem wyciskamy kleksy tworząc kwiat ,ale bez środka , beza przy pieczeniu podrośnie i nam go wypełni, a my zyskamy wgłębienie na masę. Bezy wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160st ,po czym od razu zmniejszamy tem do 130st , pieczemy je 20 min ,piekarnik powoli wyrówna sobie temperaturę ,a bezy podrosną i zaczną lekko pękać, w tedy zmniejszamy temperaturę do 100st dosuszymy ok 1h zależy od wielkości ciastek.

Masa;
Śmietanę ubijamy na sztywno .
Truskawki myjemy i blendujemy na mus .
Żelatynę zalewamy mlekiem i zostawiamy na chwilę, gdy napęcznieje podgrzewamy aby się dobrze rozpuściła.
Łączymy wszystko razem,dodajemy amaretto i czekamy aż zacznie gęstnieć.
Nakładamy do naszych bez i dekorujemy truskawkami i miętą .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (30)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
strzelec02 08.09.2015 21:15
smakowite bezy
Małgorzata Pin 05.01.2015 21:54
wygląda przepysznie, gratulacje
Ada-Gaba 20.12.2014 16:24
znakomity deser
Ada-Gaba 10.11.2014 22:30
wspaniały deser
IKrakowianka 16.09.2014 22:45
wyglądają pięknie
Ada-Gaba 08.08.2014 20:01
ale pyszności: )
Kolorowa 14.07.2014 22:14
Letni przysmak ;)
aisoglam 02.07.2014 09:53
Ależ pysznie wygląda ten deser!
Małgorzata9 06.06.2014 23:21
super bezy, super deserek
wwwiolka 05.06.2014 09:49
Bardzo fajny przepis.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat