Przepis i sposób przygotowania na: Bezy z kremem śmietanowym i lemon curd
Schłodzone białka przelewamy do miski i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Kiedy piana trzyma się ścian naczynia dodajemy cukier łyżka po łyżce, stale miksując. Piana na bezę powinna być lśniąca i bardzo gęsta, a cukier całkowicie powinien się rozpuścić. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nastawiamy na termoobieg i temperaturę 110 °C. Masę bezową wykładamy na blaszkę, formujemy bezy z lekkim wgłębieniem. W zależności od posiadanego piekarnika, bezy suszymy przez około 2 godziny. Gotowe bezy z zewnątrz będą suche i kruche, z łatwością będą odchodzić od papieru. Przekładamy na kratkę i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Schłodzoną kremówkę oraz serek mascarpone przekładamy do miski. Następnie miksujemy na najwyższych obrotach miksera do uzyskania konsystencji gęstego kremu. Na końcu dodajemy przesiany cukier puder, miksujemy tylko do połączenia składników. Krem wykładamy na bezy, wierzch wykańczamy Lemon Curd. Deser bezowy przechowujemy w lodówce w plastikowym pojemniku ( szczelnie zamknięty ).