Bezglutenowy jabłecznik z jeżynami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

biszkopt

  • mąka ryżowa

    1/2 szklanki
  • jajko

    3 sztuki
  • cukier brązowy

    3 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka

jabłka

  • jabłka

    1 i 1/2 kg
  • galaretka cytrynowa

    1 i 1/2 opakowania
  • cukier

    2 łyżki

krem

  • śmietana 30%

    600 ml
  • galaretka cytrynowa

    1 sztuka
  • woda

    1/2 szklanki
  • jeżyny

    200 g
  • czekolada gorzka

    50 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bezglutenowy jabłecznik z jeżynami foto
Do miski wbijam białka temp pokojowa i ubijam mikserem ze szczyptą soli, na sztywno ale nie przebijam. Dodaję cukier stopniowo i dalej ubijam, jak cukier będzie rozpuszczony dodaję stopniowo po żółtku i łącze już tylko chwilę mikserem. Mąkę przesiewam i dodaję do masy mieszając mikserem na najniższych obrotach do połączenia tylko.
Krok 2 - Bezglutenowy jabłecznik z jeżynami foto
Formę o wymiarach 24X24 wykładam jej spód papierem. Wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dól i piekę 25 minut aż patyczek będzie suchy. Jak biszkopt ostygnie wyjmuję go z formy i przekładam tak żeby wierzch był na spodzie. Jabłka lepiej będą się trzymać na spodniej części biszkoptu.

Krok 3 - Bezglutenowy jabłecznik z jeżynami foto
Do gorących dodaję galaretkę, mieszam i już nie trzymam na ogniu.
Krok 4 - Bezglutenowy jabłecznik z jeżynami foto
Jabłka obieram i kroje w cząstki. Połowę jabłek kroję w kostkę. Żeby jabłka nie ścieniały do miski z wodą w którą wkładam jabłka dodałam szczyptę kwasu cytrynowego albo sok z cytryny można dodać. Jabłka odsączyłam z wody i przełożyłam większe cząstki do garnka, dodałam 1/2 szklanki wody i przesmażam je, jak będą już bardzo miękkie dodaję małe kostki jabłek i dalej smażę ale nie mają się one rozpaść. W cieście mają się zachować kawałki jabłek.
Krok 5 - Bezglutenowy jabłecznik z jeżynami foto
Po wystudzeniu wylewam na biszkopt i wstawiam do lodówki. Boki formy obłożyłam papierem do okola, ułatwia to potem wyjęcie ciasta.

Krok 6 - Bezglutenowy jabłecznik z jeżynami foto
Śmietanę kremów schłodzoną ubijam na sztywno. Galaretkę rozpuszczam w 1/2 szklance wody i studzę. Jeszcze płynną dolewam do śmietany i łącze mikserem chwilę. Wylewam połowę na stężałe jabłka, układam jeżyny, i wylewam resztę masy. Wstawiam do lodówki do stężenia. Przed podaniem posypuję startą czekoladą.
mysza75
Zamiast mąki ryżowej można dodać pszenną jak ktoś nie ma diety. Jabłka smażyć na raty żeby zachować cząstki ałe w cieście. Koniecznie należy dodać sok z cytryny albo kwasek do jabłek żeby nie ściemniały. Galaretkę dodajemy zawsze do gorących jabłek

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jejkuchnia 22.09.2017 07:47
Ale śliczny!
bietka 20.09.2017 11:33
bardzo pyszne ciacho : )
KuchniaMagdaLeny 09.01.2017 23:49
Mmmm....Pycha!
anulka69 21.12.2016 08:55
ale pyszne ciacho
Klausia 10.09.2016 21:19
Podoba mi się bardzo.
MagdalenaIC 23.08.2016 13:37
Jeżyny + jabłecznik -> jestem w niebie :)
gusia1000 19.08.2016 23:02
Wygląda super.
Ewa Wojtaszko 19.08.2016 20:11
ależ on wygląda apetycznie !
wyattearp 17.08.2016 20:36
rewelacyjne ciacho :)
Bernadeta1 17.08.2016 18:33
pysznie się prezentuje

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat