Beza z malinami i bitą śmietanką waniliową

Beza z malinami i bitą śmietanką waniliową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • białka jaj

    5 sztuk
  • cukier puder

    1 szklanka
  • mąka krupczatka

    2 łyżki
  • ocet

    1 łyżeczka
  • śmietana 30-pocentowa

    500 ml
  • cukier puder

    pół szklanki
  • laska wanilii

    1
  • maliny

    2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ubijamy białka ze szczyptą soli.Gdy już będą bardzo sztywne,stopniowo wsypujemy cukier i ciagle ubijamy. Gdy masa stanie się lśniąca,wsypujemy mąkę i wlewamy ocet.Delikatnie ale dokładnie mieszamy.

Pianę wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy formę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zmniejszamy temp. do 160.Pieczemy 30 minut po czym zmniejszamy temp. do 60 stopni i pieczemy kolejne 20 minut.Po tym czasie wyłączamy piekarnik i suszymy bezę około 2 godzin. Nie otwieramy przez ten czas piekarnika.

Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i wydrążonym środkiem z laski wanilii. Nakładamy delikatnie na gotową bezą.Na wierzchu układamy owoce. Podajemy od razu po przygotowaniu. :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Jolanta40

26.01.2015 22:25
aż chce się jeść choćby oczami ;)

Katarzyna/kate1980

28.11.2012 22:05
ślicznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat