Przepis i sposób przygotowania na: Beza straciatella z wiśniami
Kroki postępowania
Beza: Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem, narysować na niej dwa okręgi jeden mniejszy i większy, mój miał 22 cm i 16 cm. Nagrzać piekarnik do 180*c. Białka przelać do misy miksera ubić na sztywną pianę ze szczypta soli, wsypywać stopniowo cukier aż do połączenia, masa ma być sztywna i błyszcząca, dodać sok z limonki, oraz mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Masę bezową podzielić na dwie części i wyłożyć na dwa narysowane kręgi, wyrównać łyżka boki. Włożyć do nagrzanego piekarnika, po 5 minutach temp zmniejszyć do 130*c i piec 80 minut. Po upieczeniu beza ma być chrupka, może lekko popękać. Uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić bezę na całą noc.
Czekolady ścieramy na tarce.